Tak było i u mnie. Na pierwszy weekend Nowego Roku przygotowałam tartę głównie z tego co miałam w domu, wystarczyło dokupić jedynie serek homogenizowany i powstała pyszna bananowa tarta "z resztek"! :) W Internecie wpadł mi w oko przepis na coś podobnego i zaczęłam działać, używając zamienników, które znalazłam, czyli resztek różnych ciastek i herbatników, masła, budyniu, dojrzałych bananów i nadprogramowej kremówki, zabrakło tylko serka i nie było czym go podmienić ;) Ciasto robi się bardzo szybko, nie potrzebuje długiego chłodzenia, dosłownie robicie rano i jecie do po południowej kawy ;) A nie dość, że jest proste i nieczasochłonne, to dodatkowo bardzo smaczne, wyobraźcie sobie tylko: krem budyniowo - serowy, banany, a do tego maślane ciasto - koło tego połączenia po prostu nie można przejść obojętnie! :)
Spróbujcie! :)
Składniki (podaję na standardową okrągłą formę do tarty):
Spód:
- 200 g kruchych ciastek, drobno zmielonych
- 75 g rozpuszczonego, ciepłego masła
Krem budyniowo - serowy:
- 1 duży budyń (na 0,75 l mleka)
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 400 g serka homogenizowanego
- 3 banany pokrojone w plasterki
- 100 ml śmietany kremówki (ubitej) do dekoracji + ew. banan
Smacznego! :)
Biorę kawałek bez wahania<3
OdpowiedzUsuńTeż planuję upiec tartę z serem :D
OdpowiedzUsuńCzy kremówkę tę na górę słodzić czy tylko ubić i robić kleksy? Super przepis ;)
OdpowiedzUsuńMożna delikatnie posłodzić (max. 1 łyżeczką cukru), jednak nadzienie tarty samo w sobie jest słodkie i niesłodzona śmietanka jest takim przełamaniem :)) Dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńMożna delikatnie posłodzić (max. 1 łyżeczką cukru), jednak nadzienie tarty samo w sobie jest słodkie i niesłodzona śmietanka jest takim przełamaniem :)) Dziękuję i pozdrawiam :)
Usuń