6 stycznia 2016

Tarta budyniowo - serowa z bananami.

Witajcie w Nowym Roku! Aż nie chce się wierzyć, że to już 6 styczeń, że już "po wszystkim", minęły długo wyczekiwane Święta, Sylwester i czas wrócić do "normalności". Mam nadzieję, że ten okres minął Wam w spokoju, a wszystkie wypieki i potrawy wyszły idealnie :) Jednak na pewno w szafkach i lodówkach macie jakieś poświąteczne pozostałości, z których da się wyczarować noworoczne pyszności :)

Tak było i u mnie. Na pierwszy weekend Nowego Roku przygotowałam tartę głównie z tego co miałam w domu, wystarczyło dokupić jedynie serek homogenizowany i powstała pyszna bananowa tarta "z resztek"! :) W Internecie wpadł mi w oko przepis na coś podobnego i zaczęłam działać, używając zamienników, które znalazłam, czyli resztek różnych ciastek i herbatników, masła, budyniu, dojrzałych bananów i nadprogramowej kremówki, zabrakło tylko serka i nie było czym go podmienić ;) Ciasto robi się bardzo szybko, nie potrzebuje długiego chłodzenia, dosłownie robicie rano i jecie do po południowej kawy ;) A nie dość, że jest proste i nieczasochłonne, to dodatkowo bardzo smaczne, wyobraźcie sobie tylko: krem budyniowo - serowy, banany, a do tego maślane ciasto - koło tego połączenia po prostu nie można przejść obojętnie! :)

Spróbujcie! :)


Składniki (podaję na standardową okrągłą formę do tarty):

Spód:
  • 200 g kruchych ciastek, drobno zmielonych
  • 75 g rozpuszczonego, ciepłego masła
Ciastka i masło łączymy ze sobą do powstania tzw. "mokrego piasku", wylepiamy formę do tarty. Wkładamy do lodówki.

Krem budyniowo - serowy:
  • 1 duży budyń (na 0,75 l mleka)
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 400 g serka homogenizowanego
  • 3 banany pokrojone w plasterki
  • 100 ml śmietany kremówki (ubitej) do dekoracji + ew. banan
Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu, jednak ze zmniejszonej ilości mleka (500 ml zamiast 750), odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Serek ubijamy, dodajemy cały budyń, miksujemy całość na wysokich obrotach, do powstania gładkiej masy. 1/2 kremu wykładamy na schłodzony spód, układamy plasterki bananów, przykrywamy drugą częścią. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 - 3 h. Dekorujemy bitą śmietaną i ew. bananem.

Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. Biorę kawałek bez wahania<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Też planuję upiec tartę z serem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy kremówkę tę na górę słodzić czy tylko ubić i robić kleksy? Super przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można delikatnie posłodzić (max. 1 łyżeczką cukru), jednak nadzienie tarty samo w sobie jest słodkie i niesłodzona śmietanka jest takim przełamaniem :)) Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Można delikatnie posłodzić (max. 1 łyżeczką cukru), jednak nadzienie tarty samo w sobie jest słodkie i niesłodzona śmietanka jest takim przełamaniem :)) Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...