1 maja 2016

Truskawkowe scones.

Witajcie w maju! To niesamowite jak ten czas leci, dopiero mieliśmy Wielkanoc, a to już Majówka! Czas odpoczynku (mniejszego lub większego :)) i pierwszych spotkań na świeżym powietrzu. Zaczynamy sezon piknikowo - grillowy, więc dziś propozycja właśnie w tym klimacie :) Mam dziś dla Was coś idealnego na weekend, czy na pierwszy, wiosenny piknik: scones z truskawkami.

Jeśli na nie spojrzeć wydaje się, że to drożdżówki, to samo wrażenie odnosi się, gdy się pieką, ponieważ po domu unosi się zapach podobny do ciasta drożdżowego (czyli taki, który powoduje, że kubki smakowe wariują :)). A w rzeczywistości to kruche "ciastka", które są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, kuszące maślanym smakiem :))

Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych drożdżówek, kiedy nie ma się zbyt wiele czasu na ich przygotowanie. Dlaczego? Bo scones w tej formie to chyba najszybszy wypiek świata! Robimy kruszonkę, dodajemy mieszankę jajka i śmietanki, wrzucamy truskawki, mieszamy wszystko łyżką (!!!) i gotowe :) Pieczemy ok. 20 minut i po tym czasie mamy idealne śniadaniowe ciastka do kawy, czy też słodki, suchy prowiant na piknik :)

To jak, kto piecze? :))


Inspiracja: Wypieki Beaty

Składniki (8 trójkątów):
  • 115 g bardzo zimnego masła
  • 320 g mąki
  • 80 g cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suchego, niemielonego maku
  • 120 ml kremówki
  • 1 duże jajko
  • 1 małe opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g pokrojonych truskawek
+ mleko do posmarowania, brązowy cukier do posypania, ew. cukier puder do dekoracji
Mieszamy w misce suche składniki. Masło kroimy w kostk, dodajemt do suchych składnikôw i robimy sypką kruszonkę. Mieszamy razem jajko i śmietanę kremówkę. Dodajemy mokre składniki do kruszonki i mieszamy łyżką (krótko, tylko do połączenia składników). Didajemy delikatnie truskawki. Dno dużej blachy wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią ciasto formując okrągły placek. Ostrym nożem, albo radełkiem kroimy go na osiem trójkątów. Smarujemy trójkąty mlekiem i posypujemy lekko brązowym cukrem.
Pieczemy scones w 200 stopniach przez około 5 min, następnie 20 min w 180, aż będą rumiane. Po upieczeniu lekko studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Scones są pyszne, ja je lubię piec, kiedy mam dużo czasu rano i mogę się nimi delektować, kiedy są jeszcze ciepłe;))

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham takie lekkie, letnie ciacha!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...