Jeśli na nie spojrzeć wydaje się, że to drożdżówki, to samo wrażenie odnosi się, gdy się pieką, ponieważ po domu unosi się zapach podobny do ciasta drożdżowego (czyli taki, który powoduje, że kubki smakowe wariują :)). A w rzeczywistości to kruche "ciastka", które są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz, kuszące maślanym smakiem :))
Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych drożdżówek, kiedy nie ma się zbyt wiele czasu na ich przygotowanie. Dlaczego? Bo scones w tej formie to chyba najszybszy wypiek świata! Robimy kruszonkę, dodajemy mieszankę jajka i śmietanki, wrzucamy truskawki, mieszamy wszystko łyżką (!!!) i gotowe :) Pieczemy ok. 20 minut i po tym czasie mamy idealne śniadaniowe ciastka do kawy, czy też słodki, suchy prowiant na piknik :)
To jak, kto piecze? :))
Inspiracja: Wypieki Beaty
Składniki (8 trójkątów):
- 115 g bardzo zimnego masła
- 320 g mąki
- 80 g cukru
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki suchego, niemielonego maku
- 120 ml kremówki
- 1 duże jajko
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- 150 g pokrojonych truskawek
Pieczemy scones w 200 stopniach przez około 5 min, następnie 20 min w 180, aż będą rumiane. Po upieczeniu lekko studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Scones są pyszne, ja je lubię piec, kiedy mam dużo czasu rano i mogę się nimi delektować, kiedy są jeszcze ciepłe;))
OdpowiedzUsuńkocham takie lekkie, letnie ciacha!
OdpowiedzUsuń