27 września 2015

Jabłecznik bez pieczenia (w słoiku).

Kolejna jabłkowa propozycja, na niedzielny deser, ale też na jesienny piknik, czy jako drugie śniadanie do pracy, czy szkoły.

"Słoikowy" jabłecznik spisze się idealnie w każdej sytuacji. Bo przecież można podać gościom jabłecznik w nieco innej, odświeżonej formie. Nie na talerzykach, a w słoikach. Myślę, że byliby pozytywnie zaskoczeni :) Wystarczy podgrzać go lekko w mikrofali, dodać kulkę lodów i deser gotowy - robi wrażenie, a nie wymaga dużo pracy :) Bo dodatkowym plusem jest fakt, że to jabłecznik bez pieczenia, wystarczy sprażyć jabłka, przełożyć je biszkoptami i gotowe! :) Proste, szybkie, a zarazem efektowne. Nikt nie pogardziłby chyba też takim drugim śniadaniem :)

No to jak? Kto się skusi? :)


Składniki (2 słoiki):
  • 5 dużych jabłek, obranych, pokrojonych w "8"
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki syropu klonowego/miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
+ biszkopty do przełożenia

Z miodu i cukru gotujemy karmel, dodajemy masło, rozpuszczamy, następnie dodajemy jabłka, prażymy na średnim ogniu, na koniec dodajemy cynamon, gotujemy do powstania dżemu ze sporymi kawałkami owoców. Studzimy, gotową masą jabłkową przekładamy biszkopty w słoiczkach, dodatkowo można dodać sparzone rodzynki oraz lody waniliowe lub śmietankowe.

Smacznego! :)



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...