8 listopada 2015

Drożdżowe ślimaczki z jabłkiem, gruszką i cynamonem.

Dziś na Pomorzu mamy zimny, wietrzny, mało ciekawy poranek, taki z serii: lepiej nie wytykać nosa z domu, siedzieć z kubkiem gorącej kawy lub herbaty i drożdżówką wyjętą prosto z pieca. I właśnie drożdżówki na takie dni chciałabym Wam zaproponować, bo niestety nie idzie na ciepło.. :)

Drożdżowe ślimaczki to moja ulubiona forma drożdżówek: mięciutkie, puszyste, maślane, po brzegi wypełnione nadzieniem. Dziś proponuję Wam typowo jesienną wersję z jabłkami, gruszkami i cynamonem. Pyszną i rozgrzewającą. Sami przyznacie, że nie ma nic lepszego w taki ponury, smutny dzień? :)

Ciepłej Niedzieli!


Składniki (16 sztuk):
  • 100 g masła (w tym 50 g bardzo miękkiego)
  • 200 ml mleka
  • 500 g mąki + do podsypania
  • 70 g cukru + 3 łyżki
  • 42 g drożdży
  • 1 jajko
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę
  • 2 gruszki pokrojone w kostkę
  • cynamon
+ cukier perlisty do posypania

50 g masła rozpuszczamy w mleku na wolnym ogniu. Lekko podgrzewamy - zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy mąkę, 70 g cukru i szczyptę soli. Drożdże kruszymy i dodajemy do mleka z masłem - rozpuszczamy. Rozpuszczone drożdże i jajko dodajemy do miski z mąką. Wyrabiamy mikserem (z hakami do ciasta drożdżowego) lub drewnianą szpatułka/łyżką na gładkie ciasto (można je trochę wyrobić dłońmi). Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Borówki myjemy, osuszamy i większe owoce kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Czekoladę grubo siekamy.
Ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm. 50 g bardzo miękkiego masła rozkładamy i rozsmarowujemy równomiernie na cieście (np. z pomocą pędzla kuchennego). Posypujemy gruszkami i jabłkami oraz cynamonem. Ciasto rolujemy, zaczynając od dłuższego boku. Kroimy na 3 - 4 cm ślimaczki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ślimaczki w sporych odległościach od siebie. Posypujemy cukrem perlistym każdego ślimaczka. Pieczemy ok. 15 - 20 minut. Studzimy na kratce. 

Smacznego! :) 

8 komentarzy:

  1. piekłaś ślimaczki w formie muffinkowej, czy można ciasto posmarować powidłami i zwinąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, po prostu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować powidłami, ale dość gęstymi, żeby nie wypłynęły.

      Usuń
    2. Nie, po prostu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można posmarować powidłami, ale dość gęstymi, żeby nie wypłynęły.

      Usuń
  2. witam! czy ślimaczki piekłaś formie na muffinki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

      Usuń
    2. Nie, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...