Biszkopt rzucany (Moje Wypieki):
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal
ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować,
papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 -
170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Przełożenie i dekoracja:
- słoik konfitury fiołkowej,
- 500 ml śmietanki kremowej 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- szklanka świeżych lub kandyzowanych fiołków
Schłodzoną śmietankę kremową ubić z cukrem pudrem na krem (można dodać więcej cukru wg gustu, ale krem powinien być delikatny w smaku, aby nie zabił smaku i zapachu fiołków).
Wystudzony biszkopt przekroić poziomo na trzy krążki. Każdy krążek nasączyć, np. kilkoma łyżkami przegotowanej wody, wymieszanej z cukrem, ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny). Dolny blat biszkoptu posmarować 2-3 łyżkami konfitury fiołkowej i 1/3 części bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem i tak samo posmarować najpierw konfiturą, później 1/3 części bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu pokryć pozostałą śmietaną i schłodzić. Przed podaniem posypać fiołkami.
Smacznego! :)
Bajeczny tort:) Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńPrze cudny torcik, jestem ciekawa smaku fiołków :) nigdy nie jadłam ..
OdpowiedzUsuńPrzepiękny! Chyba muszę o zrobić w końcu :)
OdpowiedzUsuńale piękny tort! Gdzie można dostać konfiture i kandyzowane fiołki?
OdpowiedzUsuńWooooow, jaki piękny !!! I ta konfitura...mmmmniam!
OdpowiedzUsuńWygląda NIESAMOWICIE!!!!:):)
Pozdrawiamy serdecznie!
Tapenda
semplicemente meravigliosa questa torta..............
OdpowiedzUsuńjestem zachwycona:) wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńAle cudnie wyglądają te fiołki na nim!
OdpowiedzUsuńjej, zakochałam się! No normalnie boskie ozdoby! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny! Witam wśród Kwiatożerców ;)
OdpowiedzUsuńŁał, słów mi zabrakło... Wygląda jak z bajki :)
OdpowiedzUsuńAle czadowy! Strasznie chciałabym go spróbować. Jeszcze nigdy nie jadłam fiołków, a to musi być ciekawe doświadczenie :D
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wybornie!
OdpowiedzUsuńbasjula - Dziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuńGary Michy - Dziękuję bardzo :) Smak mają wyjątkowy :)
Sosna - Dziękuję :) zrób, bo warto :)
Pani Malinka - Dziękuję :) Osobiście nie spotkałam w sklepach konfitury w sklepach, polecam zrobienie własnej :)
Tapenda - Dziękuję wam bardzo za miłe słowa :)
Simo - Grazie! :)
penjonarka - Miło mi :)
GrowingUp - :)
Salvador Dali - Miło mi :)
Pincake - Dziękuję za przyjęcie do grona :) !
gin - Dziękuję pięknie :)
kruszyna - Potwierdzam, to ciekawe doświadczenie :)
Lakarela - Dziękuję :)
Wielkie, wspaniałe, cudowne dzieło!
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda!
OdpowiedzUsuńwow, wygląda rewelacyjnie! :D
OdpowiedzUsuń