27 kwietnia 2013

Konfitura fiołkowa.

Jakiś miesiąc temu dzwoni do mnie mama i mówi: "Na Twoim blogu weszłam w link do bloga, na którym jest konfitura fiołkowa, a z niej zrobiony jest tort! Musisz to zobaczyć - zrobimy to!". Odnalazłam więc i konfiturę, i tort, a chodziło oczywiście o jednego z najbardziej fiołkowych blogów naszej blogosfery Every Cake You Bake :) Zupełnie nie dziwi mnie miłość autorki do fiołkowych wyrobów - są genialne :) Dziś konfitura naszej produkcji, jutro pojawi się torcik, a w kuchni stoją fiołki w cukrze - jest bajkowo, fioletowo :)


Składniki (1 słoiczek):
  • 150 g płatków fiołków (im więcej tym lepiej),
  • 500 g cukru,
  • 2 łyżki pektyny owocowej (lub środka żelującego na bazie naturalnej pektyny owocowej),
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny,
  • 750 g wody

Płatki fiołków rozetrzeć z sokiem cytrynowym i łyżką cukru, aż zaczną puszczać sok, po czym dodać pektynę i wymieszać. Cukier zagotować z wodą na syrop. Kiedy lekko zgęstnieje i na powierzchni pojawią się okrągłe perełki powietrza, dodać utarte fiołki. Gotować około 20 minut na średnim ogniu, aż konfitura zgęstnieje. Zestawić  z ognia i mieszać do czasu, aż zniknie piana. Gorącą konfiturą wypełnić czyste i wyprażone słoiki. Pasteryzować w piekarniku lub wodzie 5-7 minut.

Smacznego! :) 

10 komentarzy:

  1. Fiołkowa? Tu mnie zaskoczyłaś! Ale jak najbardziej pozytywnie! Ciekawa jestem smaku :) ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, ale bym sprobowala takiej <3 wygląda nieziemnsko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam fiołkowej konfitury, w ogóle nie używałam ich w kuchni! Niesamowity pomysł i efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do głowy przychodzi mi jedno określenie: genialne!:)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mam bladego pojęcia o smaku fiołków... a co dopiero konfitury fiołkowej, ale mam wrażenie, że jest smaczna, no i ma ładny kolor - tak poza tym^^

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniała :) ale Ci zazdroszczę :) ja nie mam fiołków :<

    OdpowiedzUsuń
  7. fiołkowe? ulala.. brzmi super egzotycznie:) osobiście bym się bała, ale spróbować z chęcią bym spróbowała! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurczę, chyba od roku planuję zrobić ten tort :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję Wam wszystkim za miłe słowa, genialna jest głównie autorka przepisu :) polecam wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...