P.S Wybaczcie, że mój nie wygląda jak z cukierni (nie załapała się żadna rodzynka..), ale dopiero się uczę jak zrobić sernikom (i nie tylko :)) "twarzowe" zdjęcia ;)
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 125 g masła
- 8 g cukru waniliowego
- 1 jajko
Wszystkie
składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na
co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do
lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć
nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm (u mnie standardowa forma okrągła 23 - 24 cm), po nakłuwać widelcem. Podpiec w
temperaturze 170°C przez 15 minut (lub krócej jeśli ciasto zbyt się rumieni).
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu (półtłusty, tłusty)
- 8 jajek
- 100 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g rodzynek
- ulubiony aromat (u mnie ekstrakt waniliowy)
- żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!)
Twaróg
zemleć. Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu
na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż
składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno,
pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy
serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Można dodać ulubiony
aromat.
Podpieczony
spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe
w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1
cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.
Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C (ja piekłam w temp. 160 stopni - zależy od piekarnika).
Przygotować lukier (tym razem nie robiłam lukru, ale jest zdecydowanie najlepszy do tego sernika):
- sok z 1 cytryny
- 150 g cukru pudru
- 1 białko
Wycisnąć sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że
jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt
gęsty - można dodać gorącej wody).
Wystudzony
sernik posmarować lukrem. Można też posmarować same paski - co jest
bardziej pracochłonne, ale będą one lepiej widoczne.
Smacznego :)
Przepis z Moich Wypieków.
rodzynek w serniku nie lubię, dlatego zupełnie nie przeszkadza mi ich brak na zdjęciu :D pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZauważyłam, że fani serników dzielą się na tych, którzy lubią rodzynki i nie lubią rodzynek w cieście.. . Przyznam szczerze stanowi to dla mnie zagadkę, bo nie rozumiem, czy to robi dużą różnicę?
OdpowiedzUsuńJako niejadacz serników jestem laikiem w tej kwestii... :(
Kocham sernik;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wolę domową wersję niż sklepowe cudactwa napompowane powietrzem i naszpikowane toną spulchniaczy, od których ciasta ważą nie wiadomo ile i urastają do kolosalnych wielkości :D i też nie lubię żadnych dodatków w serniku, sernik to sernik. Ser i tyle :D
OdpowiedzUsuńsernik wygląda idealnie :) i jak dla mnie to zdjęcia masz zawsze piękne :D
OdpowiedzUsuńmam go w planach , miał być na święta ale zrobiłam klasyczny - ten bedzie następny ;) pięknie u ciebie wygląda !
OdpowiedzUsuńjak za sernikami nie przepadam (oprócz 'rosy') tak na ten bym się skusiła:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńmniam, krakowski jeden z najpyszniejszych;D
OdpowiedzUsuńOla - Więc uznajmy, że nie ma w nim rodzynek ;D
OdpowiedzUsuńagateq - Trudno mi powiedzieć, mi smakują "z" i "bez", nie odczuwam różnicy :)
GrowingUp - Ja też :) !
Sosna - W sumie, nic dodać, nic ująć ;)
Łucja - Dziękuję Ci bardzo :)
teenager ;) - Czekam w takim razie na Twój :)
alea - Częstuj się :)
Roz Airad - Dziękuję :)
Salvador Dali - Oo tak! :)
Serniczek na tak! rodzynki na nie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i baaardzo kremowo! :) Ja nie jadłam sernika w święta, więc nadrabiałam wczoraj wieczorem piekąc kajmakowy, narazie chłodzi sie w lodówce, zobaczymy,co z niego będzie ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKocham sernik!.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPyszny sernik. Też go robiłam już kilka razy, w tym również i na minione święta.
OdpowiedzUsuńSuper pyszny był i tak też u Ciebie wygląda:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Sernik najlepsze ciasto. Tylko trudne do pieczenia, albo opada albo się przypiecze:)
OdpowiedzUsuńcook and look - Kolejna osoba, dla której lepiej, że nie widać ich na zdjęciach :)
OdpowiedzUsuńAnna Maria Płachta - Bo był kremowy :) Bardzo dziękuję za miłe słowa i odwiedziny, a kajmakowy - obłędny :) Pozdrawiam! :)
gin - Dziękuję :)
Majana - Warto go robić, niepowtarzalny smak :) Bardzo dziękuję za miłe słowa, również pozdrawiam! :)
Anula - Taki jego "urok" :)