Najlepsza, najprostsza, klasyczna, czarno - biała, czy też marmurkowa, wzbogacona o mocno czekoladową polewę i posiekane orzechy laskowe (i nie ze względu na aurę za oknem wygląda trochę Bożonarodzeniowo - taką miałam koncepcję zanim jeszcze zaczął sypać śnieg ;)). Dzielę się z Wami dziś tylko przepisem i zdjęciami "wierzchu", gdyż dostałam odgórny zakaz rozkrawania baby do Niedzieli i wtedy dopiero będzie zdjęcie środka ;) To już ostatni wypiek Wielkanocny, kolejne, te których nie zdążyłam zrobić, mam nadzieję pojawią się tu za rok :) Rozstaję się z Wami na ten radosny czas Świąt życząc:
Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych, dużo uśmiechu, radości i wspaniałego czasu spędzonego z Rodziną, zajadając pyszne wypieki! :)
Składniki (w temp. pokojowej):
- 100 g miękkiej margaryny
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki gęstej śmietany (18%)
- 3 jajka
- 130 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając dodajemy po jednym jajku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo, na zmianę ze śmietaną, dalej ucierając dodajemy do masy. Ok. 1/3 masy przekładamy do drugiej miski i przesiewamy do niej kakao - miksujemy. Formę do babki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Do formy przekładamy najpierw ciemną masę, a następnie jasną. Pieczemy ok. 45 min (do suchego patyczka) w temp. 160 stopni. Studzimy na kratce. Wystudzoną babkę dekorujemy polewą czekoladową i orzechami.
Polewa:
- 100 g czekolady ciemnej (użyłam specjalnej do dekorowania ciast)
- 25 g margaryny lub masła
Tłuszcz roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dekorujemy ciasto.
Smacznego! :)
Bogatego Zajączka! :)
Co prawda babki na Wielkanoc u mnie nie będzie, ale na po świętach kto wie? Marmurkowe wypieki zawsze chętnie poproszę:))
OdpowiedzUsuńWzajemnie!!
OdpowiedzUsuńnie rozkrawaj, nie! ;)
wspaniała babka! tak apetycznie obsypana orzechami, które tak uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt :)
Smacznego jajka, mokrego Dyngusa i rodzinnej atmosfery! :)WESOŁYCH ŚWIĄT!
OdpowiedzUsuńagateq - Babka jest dobra cały rok ;)
OdpowiedzUsuńSalvador Dali - Dziękuję ;) już rozkrojona i pokazana, ale czekałam do niedzieli ;)
Magda - Dziękuję :)
Ola - Również bardzo dziękuję, a Dyngus raczej śnieżny.. ;)
Czekolada i orzechy to zdecydowanie dobre połączenie na takiej babce :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ta babka! Bardzo.
OdpowiedzUsuń