29 marca 2013

Babka marmurkowa z czekoladą i orzechami.

Najlepsza, najprostsza, klasyczna, czarno - biała, czy też marmurkowa, wzbogacona o mocno czekoladową polewę i posiekane orzechy laskowe (i nie ze względu na aurę za oknem wygląda trochę Bożonarodzeniowo - taką miałam koncepcję zanim jeszcze zaczął sypać śnieg ;)).  Dzielę się z Wami dziś tylko przepisem i zdjęciami "wierzchu", gdyż dostałam odgórny zakaz rozkrawania baby do Niedzieli i wtedy dopiero będzie zdjęcie środka ;) To już ostatni wypiek Wielkanocny, kolejne, te których nie zdążyłam zrobić, mam nadzieję pojawią się tu za rok :) Rozstaję się z Wami na ten radosny czas Świąt życząc:

Zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych, dużo uśmiechu, radości i wspaniałego czasu spędzonego z Rodziną, zajadając pyszne wypieki! :)


Składniki (w temp. pokojowej):
  • 100 g miękkiej margaryny
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki gęstej śmietany (18%)
  • 3 jajka
  • 130 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając dodajemy po jednym jajku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo, na zmianę ze śmietaną, dalej ucierając dodajemy do masy. Ok. 1/3 masy przekładamy do drugiej miski i przesiewamy do niej kakao - miksujemy. Formę do babki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Do formy przekładamy najpierw ciemną masę, a następnie jasną. Pieczemy ok. 45 min (do suchego patyczka) w temp. 160 stopni. Studzimy na kratce. Wystudzoną babkę dekorujemy polewą czekoladową i orzechami.

Polewa:
  • 100 g czekolady ciemnej (użyłam specjalnej do dekorowania ciast)
  • 25 g margaryny lub masła
Tłuszcz roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dekorujemy ciasto.
Smacznego! :)


Bogatego Zajączka! :)


7 komentarzy:

  1. Co prawda babki na Wielkanoc u mnie nie będzie, ale na po świętach kto wie? Marmurkowe wypieki zawsze chętnie poproszę:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wzajemnie!!
    nie rozkrawaj, nie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniała babka! tak apetycznie obsypana orzechami, które tak uwielbiam! :)
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznego jajka, mokrego Dyngusa i rodzinnej atmosfery! :)WESOŁYCH ŚWIĄT!

    OdpowiedzUsuń
  5. agateq - Babka jest dobra cały rok ;)
    Salvador Dali - Dziękuję ;) już rozkrojona i pokazana, ale czekałam do niedzieli ;)
    Magda - Dziękuję :)
    Ola - Również bardzo dziękuję, a Dyngus raczej śnieżny.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekolada i orzechy to zdecydowanie dobre połączenie na takiej babce :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda ta babka! Bardzo.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...