22 marca 2013

Babka cytrynowa.

Oglądałam w styczniu zeszłoroczne, wiosenne wydanie magazynu Green Canoe i dosłownie zauroczyła mnie ta babka, już wtedy wiedziałam, że muszę ją zrobić i tak też się stało :) Nie trzeba zbyt dużo o niej pisać, wystarczy spojrzeć, a na pewno będziecie chcieli jej posmakować: jest wilgotna, mocno czuć w niej cytrynę i przyjemnie pachnie - tylko jeść! :) No i wnosi dużo optymizmu w konsumujących ;)

P.S Odwiedziliście moją kuchnię już ponad 10 tysięcy razy, nie spodziewałam się takiego wyniku po 2,5 miesiąca istnienia - DZIĘKUJĘ! :)























Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy na puszystą masę dodając kolejno żółtka, cukier puder i cukier waniliowy oraz skórkę cytrynową i sok z cytryny. Mąkę dodajemy do masy i wszystko razem mieszamy. Białka ucieramy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z pozostałymi składnikami. Ciasto przekładamy do formy na babkę (u mnie silikonowa - standardowy wymiar, ciasto wypełniło ją do ok. 3/4 wysokości, jeżeli używacie normalnej to trzeba ją wysmarować tłuszczem i obsypać mąką). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę. Wystudzoną babkę dekorujemy białym lub kolorowym lukrem i kolorowymi posypkami.

Lukier (można użyć też gotowego):
  • 1,5 - 2 szklanki cukru pudru
  • 5-6 łyżek gorącej wody
  • odrobina zielonego barwnika (na końcu wykałaczki)
+ błyszczący cukier, kolorowe posypki
Puder mieszamy z wodą i odrobiną barwnika - regulujemy gęstość lukru poprzez dosypanie cukru, bądź wody. Lukier powinien być dość gęsty. Babkę lukrujemy, posypujemy błyszczącym cukrem i posypką - odkładamy na kratkę do wyschnięcia.

Smacznego! :)

14 komentarzy:

  1. Taką babkę to ja wsunę o każdej porze zarówno roku, jak i dnia:) Uwielbiam babki 'piaskowe', takie zwykłe. A cytrynowe są po prostu najlepsze:))

    urocza jest ta kolorowa posypka i zielona polewa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o jej, jaka śliczna! wygląda przeuroczo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie za to kocham święta, pięknie ją udekorowałaś :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Cytrynowa najlepsza! A ta dekoracja tak uroczo wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. - Co to za babka?
    (niuch niuch)
    - Hmm, napewno ta babka nie jest cytrynowa
    :D

    Piękna posypka <3 ;*

    OdpowiedzUsuń
  6. Czuć wiosnę, szkoda, że nie za oknem ;(

    OdpowiedzUsuń
  7. o mamo, wygląda obłędnie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. un dolce semplicemente meraviglioso........

    OdpowiedzUsuń
  9. To ja za to zabieram kawałek babki, co ty na taką wymienę? :D

    OdpowiedzUsuń
  10. agateq - Ja też uwielbiam, za to też lubię Wielkanoc :) Dziękuję :*
    Karmel-itka. - Dziękuję :)
    ByMarta - Dziękuję :)
    Agnieszka - Dziękuję :)
    patszy - No cóż.. :D
    Sosna - Nic nie mów.. ;/
    cook and look - Dziękuję :)
    Marta - Jeszcze raz dziękuję :)
    Maria - Z kolejnym dziękuję zaczynam się czerwienić :)
    Simo - Sono molto contento, grazie! :)
    Capacitier - Jasne! Umowa stoi! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. O rany! Wygląda obłędnie... przepiękna dekoracja.. no i cudowne ciasto oczywiście ;)
    Pozdrawiam www.mybettermeals.blog.spot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię babki cytrynowe..a Twoja jest pięknie ozdobiona..dzięki za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...