9 marca 2013

Ciasteczka z masłem orzechowym.

Chyba już większość z Was (tych którzy przeglądają blogi, oglądają TV) wie, że w Lidlu trwa Tydzień Amerykański i w czasie tego tygodnia masowo wykupowane jest masło orzechowe :) Jednym z "kupowaczy" byłam też ja :) Od razu po nabyciu zaczęłam się zastanawiać do czego je wykorzystać i padło na zachwalane ciasteczka, kiedyś widziałam je u Marthy Stewart, a przepis na moje orzechowe pochodzi z Filozofii Smaku.


Składniki (na 20 dużych ciastek): 

  • 110 g miękkiego masła
  • 110 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzechów)
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Mąkę mieszamy z proszkiem, sodą i solą. Oba masła miksujemy, aż utworzą gładką i puszystą masę. Dodajemy cukier, miksujemy dalej do połączenia składników. Wbijamy jajko dalej miksując. Dodajemy w dwóch partiach mąkę, ucieramy. Masę wkładamy do lodówki na pół godziny lub dłużej. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układamy na blasze zachowując spore odstępy (ciastka mocno rosną i rozlewają się). Za pomocą widelca lekko je spłaszczamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 10-12 minut. Upieczone ciastka będą miały zwarte brzegi i miękki środek. Pozostawiamy je na blasze na kilka minut, aż zaczną twardnieć i przenosimy na kratkę. Przechowujemy je w puszcze do tygodnia czasu. 


Smacznego! :)

* Jeśli ciasto będzie mocno lepiące obsypcie dłonie cukrem pudrem przed formowaniem kulek, lub zwilżcie   je wodą. To samo tyczy się widelca, którym będziecie spłaszczać ciastka.


11 komentarzy:

  1. Takie ciasteczka to ja chętnie, dopóki masła orzechowego nie widzę, albo nie wiem, że je jem - to zjem^ :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiem chyba, w którym sklepie kupione masło, muszę się po nie wybrać jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszą być pyszne:) bardzo ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaj.. pychaaa...! Wyglądają na tak chrupiące i orzechowe, aż poczułam zapach masła;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Roz Airad - Dziękuję :)
    agateq - Nie czuć w smaku, tylko zapach je zdradza :)
    Sosna - To żadna tajemnica - napisałam skąd jest ;)
    Justyna Bąk - Dziękuję :)
    Salvador Dali - Pachną świetnie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ups, nie zauważyłem początku wpisu :P

    OdpowiedzUsuń
  7. yay, ale bym teraz przekąsiła coś takiego...:) wygląda pysznie !
    ściskam, Malinowa Panna

    OdpowiedzUsuń
  8. a moja mama też kupiła masło w lidlu i miałam już na nie pomysł a teraz nie wiem czy nie zrobić tych ciasteczek :P ....

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię bardzo podobne, ale z własnego masła :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...