Składniki:
- 250 g ricotty
- 125 ml mleka
- 2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
- 100 g mąki
- 2 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 250 g borówek
W misce ucieramy żółtka z cukrem i ricottą na jednolitą masę. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, mleko oraz esencję waniliową. Mieszamy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z ciastem. Następnie dodajemy umyte i osuszone borówki.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Łyżką nakładamy na patelnię małe porcje ciasta. Smażymy na średnim ogniu, a gdy brzegi placuszków zaczną się rumienić, przewracamy na drugą stronę.
Smacznego! :)
Z przepisu Nigelli na pancakes z ricottą.
Że też są takie połączenia, które są po prostu klasyczne. Np. mascarpone z truskawkami, jabłko z cynamonem, ricotta ze szpinakiem... albo z borówkami! Też wydaje mi się klasykiem:)
OdpowiedzUsuńmmm.. borówki<3 mniam!
OdpowiedzUsuńfantastyczne placuszki. koniecznie muszę wypróbować przepis! :)
OdpowiedzUsuńUlubione placuszki, dodatkowo borówki- pyszne:)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś w końcu zrobić takie placuszki ;)
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam placuszki z ricotty, pamiętam że były rewelacyjne
OdpowiedzUsuńrobiłam z ricottą - wychodzą przepyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:
Asia
http://poszukiwaniasmaku.blox.pl/html
borówki pycha!
OdpowiedzUsuńagateq - Dokładnie, tak jak mówisz, są połączenia klasyczne, które zawsze smakują genialnie i nigdy nie zawodzą :)
OdpowiedzUsuńSalvador Dali - Też uwielbiam :)
Futrzakowa - Polecam! :)
Moja Manufaktura Smaku - Klasyczne, najlepsze :)
Capacitier - Koniecznie! :)
Ola - Zdecydowanie pyszne :)
Asia - Wszyscy zgodnie tak twierdzimy :)
Cook and look - Idealne podsumowanie! :)