13 marca 2013

Pancakes z ricottą i borówkami.

Jakiś czas temu pojawiły się tu pancakes z mascarpone i truskawkami, można powiedzieć, że "przez przypadek", bo w planach miałam te, które widzicie teraz (o czym pisałam przy okazji tamtego posta) :) Obiecałam sobie i Wam, że zrobię i dotrzymałam słowa :) Jakie są? Moim zdaniem delikatniejsze, ale równie dobre i jestem teraz rozdarta - które robić częściej..? A przecież to nie jedyne przepisy, które mam.. Są jeszcze klasyczne naleśniki mamy, taty, Julii Child, latkes od Atiny - dużo jeszcze zobaczycie w kwestii "naleśnikowej", a na razie zostawiam Was z tymi - niech żyje ricotta i borówki :)


Składniki:
  • 250 g ricotty
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 100 g mąki
  • 2 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 250 g borówek
+ olej do smażenia

W misce ucieramy żółtka z cukrem i ricottą na jednolitą masę. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, mleko oraz esencję waniliową. Mieszamy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z ciastem.  Następnie dodajemy umyte i osuszone borówki.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Łyżką nakładamy na patelnię małe porcje ciasta. Smażymy na średnim ogniu, a gdy brzegi placuszków zaczną się rumienić, przewracamy na drugą stronę. 


Smacznego! :)


Z przepisu Nigelli na pancakes z ricottą.

9 komentarzy:

  1. Że też są takie połączenia, które są po prostu klasyczne. Np. mascarpone z truskawkami, jabłko z cynamonem, ricotta ze szpinakiem... albo z borówkami! Też wydaje mi się klasykiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczne placuszki. koniecznie muszę wypróbować przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ulubione placuszki, dodatkowo borówki- pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę kiedyś w końcu zrobić takie placuszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. kiedyś robiłam placuszki z ricotty, pamiętam że były rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam z ricottą - wychodzą przepyszne!
    Pozdrawiam:
    Asia
    http://poszukiwaniasmaku.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  7. agateq - Dokładnie, tak jak mówisz, są połączenia klasyczne, które zawsze smakują genialnie i nigdy nie zawodzą :)
    Salvador Dali - Też uwielbiam :)
    Futrzakowa - Polecam! :)
    Moja Manufaktura Smaku - Klasyczne, najlepsze :)
    Capacitier - Koniecznie! :)
    Ola - Zdecydowanie pyszne :)
    Asia - Wszyscy zgodnie tak twierdzimy :)
    Cook and look - Idealne podsumowanie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...