2 kwietnia 2013

Sernik krakowski.

Ostatni Wielkanocny element: sernik, dodany już po świętach, bo można go zrobić "nie tylko od święta" :) Myślę, że nie trzeba go przedstawiać i pisać o nim długich wywodów: Po prostu tradycyjny, polski sernik, doskonale wszystkim znany, nie tylko z cukierni, ale chociażby z "domowego stołu", z babcinej książki kucharskiej - według mnie najprawdziwszy z prawdziwych i dla mnie, jak na razie najlepszy (i mówię to jako osoba, która polubiła się z sernikami stosunkowo niedawno :))

P.S Wybaczcie, że mój nie wygląda jak z cukierni (nie załapała się żadna rodzynka..), ale dopiero się uczę jak zrobić sernikom (i nie tylko :)) "twarzowe" zdjęcia ;)


Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 jajko

Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm (u mnie standardowa forma okrągła 23 - 24 cm), po nakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut (lub krócej jeśli ciasto zbyt się rumieni).


Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu (półtłusty, tłusty)
  • 8 jajek
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek
  • ulubiony aromat (u mnie ekstrakt waniliowy)
  • żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!)

Twaróg zemleć. Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Można dodać ulubiony aromat.

Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.

Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C (ja piekłam w temp. 160 stopni - zależy od piekarnika).


Przygotować lukier (tym razem nie robiłam lukru, ale jest zdecydowanie najlepszy do tego sernika):

  • sok z 1 cytryny
  • 150 g cukru pudru
  • 1 białko

Wycisnąć sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - można dodać gorącej wody).

Wystudzony sernik posmarować lukrem. Można też posmarować same paski - co jest bardziej pracochłonne, ale będą one lepiej widoczne.


Smacznego :)

Przepis z Moich Wypieków.

17 komentarzy:

  1. rodzynek w serniku nie lubię, dlatego zupełnie nie przeszkadza mi ich brak na zdjęciu :D pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zauważyłam, że fani serników dzielą się na tych, którzy lubią rodzynki i nie lubią rodzynek w cieście.. . Przyznam szczerze stanowi to dla mnie zagadkę, bo nie rozumiem, czy to robi dużą różnicę?
    Jako niejadacz serników jestem laikiem w tej kwestii... :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie wolę domową wersję niż sklepowe cudactwa napompowane powietrzem i naszpikowane toną spulchniaczy, od których ciasta ważą nie wiadomo ile i urastają do kolosalnych wielkości :D i też nie lubię żadnych dodatków w serniku, sernik to sernik. Ser i tyle :D

    OdpowiedzUsuń
  4. sernik wygląda idealnie :) i jak dla mnie to zdjęcia masz zawsze piękne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. mam go w planach , miał być na święta ale zrobiłam klasyczny - ten bedzie następny ;) pięknie u ciebie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  6. jak za sernikami nie przepadam (oprócz 'rosy') tak na ten bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam, krakowski jeden z najpyszniejszych;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ola - Więc uznajmy, że nie ma w nim rodzynek ;D
    agateq - Trudno mi powiedzieć, mi smakują "z" i "bez", nie odczuwam różnicy :)
    GrowingUp - Ja też :) !
    Sosna - W sumie, nic dodać, nic ująć ;)
    Łucja - Dziękuję Ci bardzo :)
    teenager ;) - Czekam w takim razie na Twój :)
    alea - Częstuj się :)
    Roz Airad - Dziękuję :)
    Salvador Dali - Oo tak! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Serniczek na tak! rodzynki na nie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie i baaardzo kremowo! :) Ja nie jadłam sernika w święta, więc nadrabiałam wczoraj wieczorem piekąc kajmakowy, narazie chłodzi sie w lodówce, zobaczymy,co z niego będzie ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny sernik. Też go robiłam już kilka razy, w tym również i na minione święta.
    Super pyszny był i tak też u Ciebie wygląda:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Sernik najlepsze ciasto. Tylko trudne do pieczenia, albo opada albo się przypiecze:)

    OdpowiedzUsuń
  14. cook and look - Kolejna osoba, dla której lepiej, że nie widać ich na zdjęciach :)
    Anna Maria Płachta - Bo był kremowy :) Bardzo dziękuję za miłe słowa i odwiedziny, a kajmakowy - obłędny :) Pozdrawiam! :)
    gin - Dziękuję :)
    Majana - Warto go robić, niepowtarzalny smak :) Bardzo dziękuję za miłe słowa, również pozdrawiam! :)
    Anula - Taki jego "urok" :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...