Chyba już wszyscy (no może prawie wszyscy :)) wiedzą, że ostatnio w naszym kraju panuje swoista "moda" na pieczenie chleba w domu. Głównie chodzi tu o chleb na zakwasie, ale jako że nie wszyscy mają czas i chęć na robienie go, robimy też chleb na drożdżach. I taki jest właśnie widoczny poniżej bochenek :) Marzy mi się własny chleb na zakwasie, ale będę w stanie spełnić to marzenie dopiero w wakacje, kiedy to będę mogła spokojnie go zrobić, patrzeć na niego, karmić i "dopieszczać", niczym małe dziecię :) A wracając do rzeczywistości, chlebek, który dziś Wam prezentuję jest pierwszym, który własnoręcznie wykonałam kilka lat temu i postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonym, przyjemnym przepisem, który sama mam od Atiny ;)
Składniki (na średni bochenek):
400 g mąki pszennej
1 szklanka mleka
25 g świeżych drożdży (suszone 7 g)
1 czubata łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
Drożdże rozpuścić w połowie szklanki mleka z cukrem, dodać odrobinę mąki i zostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut. Resztę mąki przesiać, dodać pozostałe mleko, sól i rozczyn drożdżowy.
Dokładnie wymieszać (jeśli trzeba, dodać trochę więcej mąki lub mleka),
przełożyć na blat i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do miski, zostawić
na 30 - 45 minut pod przykryciem. Następnie znowu zagnieść i uformować okrągły lub podłużny bochenek. Przełożyć na wyścieloną pergaminem blachę i zostawić
do wyrośnięcia na około 15 minut. Wyrośnięty bochenek ponacinać w
poprzek. Na blasze postawić dodatkowo
filiżankę z wodą i wszystko razem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200ºC, przez około 35 minut. Studzimy na kratce.
Kupując chleb i tak zawsze zwracam uwagę na skład i kupuję już sprawdzone chleby z dobrej piekarni. Nie mam na razie ani ochoty, ani serca, ani umiejętności do pieczenia go w domu, ale mam nadzieję, kiedyś się przełamać^^
agateq - Zmobilizuj się, bo warto i wcale nie jest to trudne :) Łucja - Muszę koniecznie zrobić tą Twoją czekoladkę :) ola - Najlepszy! Salvador Dali - Jak najbardziej zdrowa i dobra moda - niech trwa :) Dziękuję :) Ola - Ja też :) ! Kam cia - Polecam :) Sosna - To bierz się za pieczenie ;)
Kupując chleb i tak zawsze zwracam uwagę na skład i kupuję już sprawdzone chleby z dobrej piekarni. Nie mam na razie ani ochoty, ani serca, ani umiejętności do pieczenia go w domu, ale mam nadzieję, kiedyś się przełamać^^
OdpowiedzUsuńo proszę :) u mnie czarny a u Cibie biały chlebek :) piękny Ci wyrósł!! ja bardzo lubię takie drożdżowe chlebki i na pewno upiekę ten Twój :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam świeży chlebek, ach! :)
OdpowiedzUsuńpanuje, panuje ale to taka bardziej zdrowa moda :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie ci wyszedł, i te nacięcia.. Cudo!
Uwielbiam domowe pieczywo! :)
OdpowiedzUsuń...ciekawy przepis... Mam kilka na takie domowe chlebki, ale taki prosty i szybki to coś nowego :) Zapisuję :)
OdpowiedzUsuńNie ma jak domowy chleb, przydałby się taki na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńagateq - Zmobilizuj się, bo warto i wcale nie jest to trudne :)
OdpowiedzUsuńŁucja - Muszę koniecznie zrobić tą Twoją czekoladkę :)
ola - Najlepszy!
Salvador Dali - Jak najbardziej zdrowa i dobra moda - niech trwa :) Dziękuję :)
Ola - Ja też :) !
Kam cia - Polecam :)
Sosna - To bierz się za pieczenie ;)