11 kwietnia 2013

Chleb biały pszenny.

Chyba już wszyscy (no może prawie wszyscy :)) wiedzą, że ostatnio w naszym kraju panuje swoista "moda" na pieczenie chleba w domu. Głównie chodzi tu o chleb na zakwasie, ale jako że nie wszyscy mają czas i chęć na robienie go, robimy też chleb na drożdżach. I taki jest właśnie widoczny poniżej bochenek :) Marzy mi się własny chleb na zakwasie, ale będę w stanie spełnić to marzenie dopiero w wakacje, kiedy to będę mogła spokojnie go zrobić, patrzeć na niego, karmić i "dopieszczać", niczym małe dziecię :) A wracając do rzeczywistości, chlebek, który dziś Wam prezentuję jest pierwszym, który własnoręcznie wykonałam kilka lat temu i postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonym, przyjemnym przepisem, który sama mam od Atiny ;)

Składniki (na średni bochenek):

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 25 g świeżych drożdży (suszone 7 g)
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru
Drożdże rozpuścić w połowie szklanki mleka z cukrem, dodać odrobinę mąki i zostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut.
Resztę mąki przesiać, dodać pozostałe mleko, sól i rozczyn drożdżowy. Dokładnie wymieszać (jeśli trzeba, dodać trochę więcej mąki lub mleka), przełożyć na blat i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do miski, zostawić na 30 - 45 minut pod przykryciem. Następnie znowu zagnieść i uformować okrągły lub podłużny bochenek. Przełożyć na wyścieloną pergaminem blachę i zostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Wyrośnięty bochenek ponacinać w poprzek. Na blasze postawić dodatkowo filiżankę z wodą i wszystko razem wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 200ºC, przez około 35 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego :) ! 

8 komentarzy:

  1. Kupując chleb i tak zawsze zwracam uwagę na skład i kupuję już sprawdzone chleby z dobrej piekarni. Nie mam na razie ani ochoty, ani serca, ani umiejętności do pieczenia go w domu, ale mam nadzieję, kiedyś się przełamać^^

    OdpowiedzUsuń
  2. o proszę :) u mnie czarny a u Cibie biały chlebek :) piękny Ci wyrósł!! ja bardzo lubię takie drożdżowe chlebki i na pewno upiekę ten Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam świeży chlebek, ach! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. panuje, panuje ale to taka bardziej zdrowa moda :)
    Ale pięknie ci wyszedł, i te nacięcia.. Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam domowe pieczywo! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ...ciekawy przepis... Mam kilka na takie domowe chlebki, ale taki prosty i szybki to coś nowego :) Zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma jak domowy chleb, przydałby się taki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. agateq - Zmobilizuj się, bo warto i wcale nie jest to trudne :)
    Łucja - Muszę koniecznie zrobić tą Twoją czekoladkę :)
    ola - Najlepszy!
    Salvador Dali - Jak najbardziej zdrowa i dobra moda - niech trwa :) Dziękuję :)
    Ola - Ja też :) !
    Kam cia - Polecam :)
    Sosna - To bierz się za pieczenie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...