28 kwietnia 2013

Tort fiołkowy.

Dziś bardzo krótko: Mamy z mamą fioła na punkcie fiołków! :) I w sumie nic więcej nie trzeba dodawać :) Sami zobaczcie, co powstało:



Składniki (tort o średnicy ok. 20 cm):

Biszkopt rzucany (Moje Wypieki):
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.

Przełożenie i dekoracja:
  • słoik konfitury fiołkowej,
  • 500 ml śmietanki kremowej 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • szklanka świeżych lub kandyzowanych fiołków

Schłodzoną śmietankę kremową ubić z cukrem pudrem na krem (można dodać więcej cukru wg gustu, ale krem powinien być delikatny w smaku, aby nie zabił smaku i zapachu fiołków). 
Wystudzony biszkopt przekroić poziomo na trzy krążki. Każdy krążek nasączyć, np. kilkoma łyżkami przegotowanej wody, wymieszanej z cukrem, ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny). Dolny blat biszkoptu posmarować 2-3 łyżkami konfitury fiołkowej i 1/3 części bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem i tak samo posmarować najpierw konfiturą, później 1/3 części bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu pokryć pozostałą śmietaną i schłodzić. Przed podaniem posypać fiołkami. 

Smacznego! :)

17 komentarzy:

  1. Bajeczny tort:) Wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prze cudny torcik, jestem ciekawa smaku fiołków :) nigdy nie jadłam ..

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny! Chyba muszę o zrobić w końcu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale piękny tort! Gdzie można dostać konfiture i kandyzowane fiołki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wooooow, jaki piękny !!! I ta konfitura...mmmmniam!
    Wygląda NIESAMOWICIE!!!!:):)
    Pozdrawiamy serdecznie!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. semplicemente meravigliosa questa torta..............

    OdpowiedzUsuń
  7. jestem zachwycona:) wspaniałe:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale cudnie wyglądają te fiołki na nim!

    OdpowiedzUsuń
  9. jej, zakochałam się! No normalnie boskie ozdoby! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepiękny! Witam wśród Kwiatożerców ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Łał, słów mi zabrakło... Wygląda jak z bajki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale czadowy! Strasznie chciałabym go spróbować. Jeszcze nigdy nie jadłam fiołków, a to musi być ciekawe doświadczenie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. basjula - Dziękuję bardzo :)
    Gary Michy - Dziękuję bardzo :) Smak mają wyjątkowy :)
    Sosna - Dziękuję :) zrób, bo warto :)
    Pani Malinka - Dziękuję :) Osobiście nie spotkałam w sklepach konfitury w sklepach, polecam zrobienie własnej :)
    Tapenda - Dziękuję wam bardzo za miłe słowa :)
    Simo - Grazie! :)
    penjonarka - Miło mi :)
    GrowingUp - :)
    Salvador Dali - Miło mi :)
    Pincake - Dziękuję za przyjęcie do grona :) !
    gin - Dziękuję pięknie :)
    kruszyna - Potwierdzam, to ciekawe doświadczenie :)
    Lakarela - Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wielkie, wspaniałe, cudowne dzieło!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...