15 stycznia 2016

Śniadaniowe rogale pszenno - żytnie z makiem (na drożdżach).

Początek roku często skłania do powrotu do zapomnianych czynności, do ćwiczeń, diet, ale także do wypiekania domowego pieczywa :) Zapraszam Was po nowy przepis w Happy Bakery! :)

Dziś mam dla Was pyszne rogale idealne na weekendowe, leniwe śniadanie. Na pewno znacie ten wypiek z praktycznie każdej piekarni, a od teraz możecie go przygotować także w domowym zaciszu.

Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne, ani czasochłonne, bo rogale tak jak praktycznie każde domowe pieczywo robią się poniekąd same.. Potrzeba tylko trochę naszych chęci. Na cały proces robienia pieczywa składa się głównie proces ich kilkukrotnego wyrastania, poczynając od rozczynu, po pieczenie, a w tym czasie my robimy pranie, albo pijemy kawę ;) W tworzeniu bierzemy udział podczas zamieszania rozczynu, przy wyrabianiu (tu kiedy nie posiadamy robota planetarnego musimy włożyć najwięcej pracy i siły, ale to także można potraktować jako plus - spalamy kalorie ;)) oraz przy formowaniu, ale to już przecież czysta przyjemność, bo widzimy praktycznie nasz gotowy wyrób :) A po pieczeniu, gdzie zadziałał za nas przecież piec (no może kilka razy trzeba było spojrzeć jak się rumienią i powąchać ten piękny zapach domowego pieczywa :)), pozostaje już tylko rozkoszować się smakiem. Jak sami widzicie, to w zasadzie nic trudnego, potrzeba tylko dobrze rozplanować sobie pracę, a zobaczycie, że rogale, czy inne domowe pieczywo zrobi się w mgnieniu oka i bez naszego większego udziału ;)

Jeśli jeszcze nie próbowaliście zrobić pieczywa w domu, zachęcam, warto! To naprawdę uzależnia.


Składniki (4 spore rogale):
  • 240 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
  • 55 g mąki żytniej (użyłam typu 720)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 240 ml letniej wody
  • łyżeczka cukru
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
+ 1 jajko wymieszane z odrobiną wody, mak do posypania

Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki pszennej. Odstawiamy na około 10- 15 min. aż ruszy. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiamy, aż będzie jednolite i elastyczne (może się lekko lepić, ale jeśli lepi się za mocno, dosypujemy mąki pszennej). Przekładamy ciasto do miski. Miskę przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 h w ciepłe miejsce (ciasto powinno podwoić objętość). Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką na nieduży okrągły placek. Dzielimy ciasto na 4 części (wzdłuż i w bok), tworząc trójkąty. Każdy trójkąt zwijamy zaczynając od najdłuższego boku i formujemy rogala. Rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20 min. Wyrośnięte rogale smarujemy rozkłóconym jajkiem. Posypujemy makiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 min. lub dłużej w temperaturze 190°C (ja swoje piekłam w naparowanym piekarniku, w kąpieli wodnej). Studzimy na kratce.


Smacznego! :) 

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...