20 kwietnia 2016

Sernik fiołkowy.

Odkąd prowadzę bloga, wiosna oprócz obchodzenia Świąt Wielkanocnych kojarzy mi się jeszcze z jednym faktem: kwitną fiołki! :)

To już moja trzecia blogowa wiosna z fiołkami i kolejny fioletowy przepis :) Dziś mam dla Was sernik. Okazuje się, że sernik może pachnieć nie tylko serem, ale i kwiatami, mało tego zapach kwiatów może go zdominować! Fiołki były zarówno w środku, ale moim motywem przewodnim były oczywiście te, które miały znaleźć się na wierzchu. Początkowo chciałam po prostu pokryć mój sernik lukrem, ale później stwierdziłam, że ciekawszym połączeniem będzie ubita, słodka śmietanka i mogę powiedzieć Wam, że to był dobry wybór. Sernik był lekki jak piórko, a do tego obłędnie pachniał i smakował! :)

Wiem, że sezon na fiołki w tym roku nieubłaganie dobiega końca, ale może jeszcze je znajdziecie, napełnicie choć mały słoiczek i zdążycie wypróbować ten przepis :) Polecam :)


Składniki (forma 20 cm):

Masa serowa:
  • 500 g sera (użyłam wiaderkowego)
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki proszku budyniowego (jasnego)
  • 2 łyżki płatków fiołków
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy ser, a następnie budyń i fiołki. Wylewamy masę uprzednio wyłożony papierem do pieczenia spód i pieczemy ok. 1 h w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie na kratce (najlepiej przez całą noc).

Krem śmietanowy:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • ew. 1 łyżeczka mascarpone (krem będzie się lepiej trzymał)
+ fiołki do dekoracji  

Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru i ew mascarpone. Wykładamy na wystudzony sernik. Posypujemy obficie fiołkami.

Smacznego! :)  

 

5 komentarzy:

  1. Ale piekny!
    Wpraszam sie na kawunie!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękno i smak w jednym. Wspaniale
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudnie wyglądają te fiołki na nim!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja na razie tylko je podziwiam na fotkach u innych blogerek. Są przepiękne, to prawda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fiołki zawsze nadają wypiekom tego cudownego charakteru. Pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...