8 kwietnia 2016

Tarta waniliowa z jabłkami.

Święta, święta i po świętach, aż ciężko uwierzyć, że od Wielkanocy minęły już prawie dwa tygodnie. Myślę, że w tym czasie odpoczęliście od słodkości i że być może macie już ochotę na jakieś proste ciasto na nadchodzący weekend :) Ja osobiście miałam chęć już szybciej, po prostu było mi tak jakoś smutno bez domowego wypieku (to chyba już jakieś uzależnienie.. ;))

A zatem jeśli są tu jacyś podobni do mnie "wypiekoholicy" (:)), chętni na pyszne, nieskomplikowane ciasto do kawy to dobrze trafiliście :) Bo mam dziś dla Was przepis na najlepszą tartę z jabłkami i kremem waniliowym jaką jadłam. Delikatne kruche ciasto i jeszcze delikatniejszy krem waniliowy na bazie jogurtu naturalnego, a wszystko zwieńczają jabłka. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach. A żeby jeszcze bardziej zachęcić Was do upieczenia tej tarty, powiem, że najdłuższą czynnością przy typ wypieku jest przygotowanie ciasta kruchego, później jest już "z górki", bo krem waniliowy, który jest "kropką nad i" tej tarty zrobicie dosłownie w 2 minuty! :)

To co, u kogo tarta będzie w weekend dodatkiem do popołudniowej kawy? :)


Składniki (śr. ok. 20 cm):

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 100 g twardego masła 
Kroimy masło na małe kawałki. Mąkę i cukier puder przesiewamy na blat. Robimy zagłębienie i dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtko. Siekamy składniki nożem, a następnie zaczynamy szybko zagniatać ciasto.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 30 - 40 min. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wykładamy ciastem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170ºC ok. 20 minut (aż się zarumieni) - dobrze jest ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub specjalnymi kulkami żeby się nie wybrzuszyło. Studzimy na kratce. Przygotowujemy krem waniliowy.

Krem waniliowy:
  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 20 g mąki pszennej
  • 180 g jogurtu naturalnego  
  • ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
+ 2 jabłka pokrojone w plasterki
  
Wszystkie składniki mieszamy w misce na jednolitą masę. Jabłka układamy na podpieczonym spodzie. Krem wylewamy na jabłka. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce najlepiej przez całą noc. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. Witam :) a gdzie dodajemy wanilię do kremu waniliowego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii dodajemy mieszając wszystkie składniki :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...