26 marca 2016

Ciastka marcepanowe. Wesołego Alleluja!

Przygotowania dobiegły końca. Przynajmniej tu na blogu, bo przede mną jeszcze te właściwe, zaraz zaszywam się w kuchni i będę piekła nasze ulubione, wielkanocne ciasta, a Was zostawiam z ostatnim, prostym przepisem: zajączkowymi, marcepanowymi ciastkami "na Zajączka" :) Proste i pyszne, przypominające w smaku klasyczne herbatniki typu petit beurre, znajdą chętnych zjadaczy zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych :)

A jako że to ostatni przedświąteczny wpis chciałabym złożyć Wam najserdeczniejsze życzenia zdrowych, radosnych i pogodnych Świąt Wielkanocnych, spędzonych w gronie najbliższych oraz oczywiście smakowitych wypieków! :)


Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 150g masła
  • 100g masy marcepanowej 
Ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, żółtka, masła i masy marcepanowej zagniatamy gładkie ciasto, które owijamy folią i wkładamy  do lodówki na 60 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i dowolną foremką wycinamy ciasteczka (u mnie zajączki), które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 12 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180˚C (brzegi ciasteczek powinny się delikatnie zarumienić).

Studzimy na kratce.

Smacznego! :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...