13 maja 2015

Pavlova z rabarbarem.

Można śmiało powiedzieć, że sezon rabarbarowy jest już w pełni. Spotykamy go dosłownie na każdym kroku, w coraz lepszych cenach, a i na działkach, czy w ogrodach, na pewno znajdziecie też pokaźne ilości tego warzywa, o ile oczywiście wcześniej zadbaliście o jego posadzenie :)

Tak jak wspomniałam we wcześniejszym wpisie, bardzo lubię ten czas, kiedy stragany i warzywniaki wypełniają się młodymi, wiosenno - letnimi owocami i warzywami i kiedy na wyciągnięcie ręki mam mój ulubiony rabarbar, który można wykorzystać na wiele sposobów i na przykład podać z nim jedną z najokazalszych bez, czyli Pavlovą :) I muszę powiedzieć, że z niecierpliwością czekałam na moment, w którym myśl o jej zrobieniu z dodatkiem rabarbaru przerodzi się w działanie :) Zastanawiacie się pewnie dlaczego? Odpowiedź jest prosta: uwielbiam piec Pavlovą, a później delektować się jej smakiem :) Przyznam się, że jest to jeden z wypieków, obok którego ciężko jest mi przejść obojętnie (widać to zresztą po ilości jej wersji na blogu :)), a w duecie z kwaskowym rabarbarem.. to już w ogóle poezja - chyba nie muszę Was dłużej zachęcać :)

Pozostaje mi tylko napisać powodzenia i smacznego, upieczcie na weekend, a nie pożałujecie :)


Składniki:

Beza:
  • 4 białka
  • 225 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy w misce na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy przez ok. 5 minut. Dodajemy sok z cytryny oraz przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy ok. 15 cm. Wypełniamy okrąg bezą. Wstawiamy bezę do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po ok. 3 - 5 minut (jak złapie kolor - delikatnie się przyrumieni) przykręcamy temperaturę do 140 - 150ºC w zależności od mocy naszego piekarnika. Pieczemy ok. 1,5 godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę kładziemy na paterze dnem do góry, delikatnie zrywamy papier. Odwracamy. Przygotowujemy nadzienie.
 Nadzienie:
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru 
Rabarbar kroimy na małe plasterki, zasypujemy cukrem, odstawiamy na ok. 15 min, po tym czasie (musi puścić trochę soku), wrzucamy go do rondelka, dodajemy sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu do powstania dość gęstego dżemu z kawałkami rabarbaru. Odstawiamy do przestudzenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wykładamy na bezę, a następnie wykładamy na nią wystudzony rabarbar. Podajemy od razu.

Smacznego! :)

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...