Bardzo lubię robić proste i szybkie ciasta - za to, że są proste i szybkie, ale przede wszystkim za to, że często smakują po prostu świetnie. Takim wypiekiem jest m.in. ciasto biszkoptowe. Kto z Was nie lubił w dzieciństwie biszkoptów? Ja uwielbiałam. Dla mnie latem biszkopt nie musiał być przekładany kremem i polewany galaretką, mogłam jeść go samego i zawsze cieszyłam się na widok choćby najmniejszych skrawków :) Być może dlatego mam dziś do nich taką słabość i potrafię kupić sobie paczkę tych małych, okrągłych słodkości do kawy, i zjeść prawie całą, być może jest to też powód dlaczego tak chętnie piekę je w różnych postaciach, takich jak choćby dzisiejsze ciasto :)
A ciasto, które dziś Wam pokazuję nie jest tradycyjnym biszkoptem, jest jego nieco odmienioną wersją, z dodatkiem tłuszczu, a konkretnie majonezu. Dzięki temu składnikowi nie trzeba obawiać się, że ciasto będzie suche. Wręcz przeciwnie jest delikatne i wilgotne. Oprócz majonezu za smak odpowiada czekolada i oczywiście rabarbar - te dwa składniki powinny Was dodatkowo zachęcić do jego upieczenia. Zatem jeśli tak jak ja jesteście fanami po pierwsze ciast biszkoptowych (niekoniecznie z kremem :)), po drugie szybkich i po trzecie tych z dodatkiem czekolady i rabarbaru, nie ma chwili na zastanawianie się. Wszystkie te elementy składają się na wypiek idealny do niedzielnej kawy. Więc pozostaje mi tylko powiedzieć: lećcie do sklepu po składniki i działajcie, przecież dziś niedziela! :)
Składniki (forma 18 - 20 cm):
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 3/4 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 70 g drobno pokrojonej czekolady gorzkiej
- 2 łodygi rabarbaru (kroimy rabarbar w plasterki)
Białka
ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka
(ubijamy masę tak długo, aż cukier się rozpuści i będzie puszysta).
Majonez dodajemy łyżka po łyżce, krótko miksując. Na koniec dodajemy
przesiane mąki z proszkiem do pieczenia - delikatnie mieszamy oraz
czekoladę. Przelewamy ciasto do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy plasterki rabarbaru. Pieczemy ok. 45 - 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Zawsze ciekawi mnie ten majonez w ciastach. Jak on nim pomyslę to jakoś w ogóle mi do tego nie pasuje, a słyszałam tyle pochwał na temat majonezowych ciast, że muszę się na nie skusić. Twoje wygląda świtnie, pieknie wyrosło!:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, ciasto wygląda cudownie :D
OdpowiedzUsuńFajne to ciasto, jak pięknie wyrosło!
OdpowiedzUsuń