Witajcie w maju! :) Nie ukrywam, że bardzo czekam na ten miesiąc i bynajmniej nie tylko ze względu na fakt, że mamy w nim coraz więcej ciepłych, słonecznych dni, ale przede wszystkim dlatego że w maju zaczyna się sezon rabarbarowy! :) A jak wiadomo od rabarbaru już bardzo blisko do truskawek.. :) Myślę zresztą, że chyba każdy czeka na ten czas, kiedy targi, ryneczki i warzywniaki wypełniają się tzw. nowalijkami. Nie brakuje pewnie osób, które tak jak ja wyglądają za wspomnianym rabarbarem, młodą kapustą, ziemniakami, czy szparagami :)
A jeśli chodzi o rabarbar, który rozpoczyna swoisty maraton wypieków ze świeżymi wiosenno - letnimi owocami, to mam dziś dla Was ciasto idealne na majowy weekend. To propozycja dla wszystkich fanów kruchego, budyniu i oczywiście rabarbaru, ale posmakuje dosłownie każdemu, bo jest takie "swojskie", czy inaczej mówiąc babcine :) Polecam jeśli macie do wykorzystania łodygi rabarbaru, a nie wiecie co z nim zrobić, a do kompletu zróbcie jeszcze
rabarbarowy kompot i będzie pełnia szczęścia :)
Udanego weekendu! :)
Składniki (forma o śr. 20 cm):
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 100 g twardego masła
Kroimy
masło na małe kawałki. Mąkę i cukier puder przesiewamy na blat.
Robimy zagłębienie i dodajemy pokrojone w kostkę masło i żółtko.
Siekamy składniki nożem, a następnie zaczynamy szybko zagniatać ciasto. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem dno oraz boki.
Gotowe
ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 30 - 40 min. Po schłodzeniu nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku z
termoobiegiem w temperaturze 190ºC
ok. 20 minut (aż się zarumieni) - dobrze jest ciasto wyłożyć papierem do
pieczenia i obciążyć fasolą lub specjalnymi kulkami żeby się nie
wybrzuszyło. Studzimy na kratce. Przygotowujemy nadzienie.
Nadzienie:
- 1 opakowanie budyniu (na 0,5 l mleka)
- 250 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 3 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki cukru
Rabarbar kroimy w plasterki zasypujemy cukrem. Odstawiamy. Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ciepły wykładamy na kruche ciasto. Studzimy. Na przestudzony budyń wykładamy odsączony rabarbar. Przygotowujemy kruszonkę.
Kruszonka:
- 50 g twardego masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki pszennej
Masło mieszamy z cukrem, dodajemy mąkę i rozcieramy do powstania kruszonki. Posypujemy ciasto obficie kruszonką. Pieczemy ok. 35 - 40 min, aż ciasto ładnie się zezłoci. Studzimy na kratce (najlepiej przez całą noc). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Maj jest cudowny, tak jak i Twoje ciasto: ))
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i lekko!! Chętnie bym zjadła kawałeczek! :)
OdpowiedzUsuńTak jak i Ty z utęsknieniem wypatruję wiosennych warzyw i owoców! :)