Robię zasadniczo 2 - 3 rodzaje pizzy, a to jest jeden z nich. Pizza z tego przepisu jest dość cienka, nie łamie się i zawiera podstawowe składniki, czyli sos, mozzarellę i szynkę. Piecze się ją krótko w wysokiej temperaturze. Wszystkie te elementy składają się na to, że ten rodzaj najbardziej przypomina mi tą włoską.
Jeśli zatem w pizzeriach tych polskich, czy też włoskich zajadacie się taką pizzą, to warto przygotować ją w domu :)
Składniki (1 pizza o śr. ok. 25 cm):
Ciasto:
- 10 g drożdży
- 100 ml letniej wody
- 150 g mąki pszennej
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 część mąki mieszamy z solą, dodajemy rozczyn, mieszamy, dodajemy oliwę i pozostałą część mąki (dodajemy mąkę stopniowo, cały czas zagniatając i kontrolując ciasto - powinno mieć dość luźną konsystencję, ale nie może być klejące, można dać mniej lub więcej mąki). Obsypujemy miskę mąką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 0,5 h. Przygotowujemy sos.
Sos:
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1/2 łyżki mielonego czosnku
Na suchej patelni umieszczamy koncentrat i ketchup, dodajemy bazylię oraz czosnek, podgrzewamy do połączenia się składników.
Wyrośniętą pizzę wykładamy na papier do pieczenia i rozciągamy jak najcieniej palcami (palce można "maczać" w mące żeby sprawniej szło). Smarujemy spód sosem (zostawiamy puste brzegi), rozkładamy plastry lub kawałki mozzarelli i pieczemy ok. 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (warto włożyć do pieca specjalny kamień do pizzy lub po prostu kafel podłogowy (będzie bardziej chrupiąca i wypieczona). Po 5 minutach nakładamy na pizzę szynkę, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 5 minut (brzegi powinny być lekko rumiane).
Podajemy od razu z listkami świeżej bazylii.
Smacznego! :)
Taka cieniutka jest pyszna<3 Choć moja rodzina właśnie woli tą na grubym cieście, ale umówmy się- każda pizza jest cudowna: ))
OdpowiedzUsuńJa też wolę grubszą pizzę, ale cieniutką nie pogardzę, pycha ♥
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Ja właśnie lubię taką cieniutką, ale moje dzieci w pizzy najbardziej lubią ciasto, więc robię dla nich troszkę grubszą! :)
OdpowiedzUsuń