27 kwietnia 2015

Prosty torcik czekoladowy z kremem mascarpone.


Mam dziś dla Was przepis na jeden z najprostszych tortów jaki miałam okazję zrobić. Dla odmiany nie jest zrobiony „na biszkopcie”, jego podstawą jest murzynek, czy jak kto woli ambasador, czyli ciasto, które zna chyba każdy :)
 
Wiele osób boi się piec biszkopty, albo po prostu nie lubi, z różnych względów. Jest to zatem tort, który zadowoli właśnie głównie to osoby ;) Choć oczywiście nie tylko. Taki tort „na murzynku” to gratka także dla grupy pieczących, lubiących proste ciasta, bo nie ma chyba ciasta prostszego od murzynka :) Do tego jeszcze równie prosty krem, który nie ma prawa nie wyjść, czyli krem mascarpone i voila, tort gotowy! :)

Wersja robocza nazwy tego torcika brzmiała po prostu „ciasto na niedzielę”, bo upiekłam je na szybko, do tzw. niedzielnej, po południowej kawy i myślę, że dobrze do niego pasuje. Można nazwać je sobie tak „zastępczo” lub dodatkowo w swoim przepiśniku, ponieważ to ciasto z rodzaju tych „awaryjnych”, które szybko się przygotowuje, zawsze wychodzi, dobrze smakuje i uszczęśliwi dosłownie każdego fana słodkości :)
 
Udanego tygodnia!



Składniki (forma ok. 20 cm):

Ciasto:

  • 40 g wody
  • 130 g cukru
  • 25 g kakao
  • 90 g masła
  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 60 g cukru
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wodę zagotowujemy z cukrem i kakao, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło pokrojone w kostkę, mieszamy do połączenia. Odstawiamy do wystudzenia. Białka ubijamy z cukrem, do wystudzonej masy dodajemy żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec do masy dodajemy ubite białka, mieszamy. Wykładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 1h (pod koniec pieczenia najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe). Odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto przekrawamy na 3 blaty, przygotowujemy krem.

Krem:

  • 330 ml śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • można dodać ew. ziarenka wyskrobane z ½ laski wanilii
+ kakao do posypania

Śmietankę ubijamy z serkiem na średnich obrotach, pod koniec ubijania dodajemy puder. Dzielimy krem na 3 części i przekładamy torcik. Przed podaniem posypujemy kakao, ew. podajemy ze świeżymi owocami.

Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. Lubię takie ciasta na niedzielę; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten minimalizm przy dekoracji - bardzo to efektownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny i skromny!! Jak ja dawno u Ciebie nie byłam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis właśnie się drukuje :) Zaraz biorę się za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...