17 kwietnia 2015

Drożdżówki z serem i rodzynkami.

Pogoda na razie nie dopisuje, kwiecień pokazuje swoje przysłowiowe oblicze i mamy "trochę zimy, trochę lata", ale ja jestem myślami już przy pierwszych wypadach na pikniki i grillowych biesiadach w przydomowych ogródkach. Trzeba być dobrej myśli, że może uda się zorganizować coś już na początku maja :)

Mam dla Was dziś zatem przepis na drożdżówki z serem i rodzynkami, które możecie zapakować do piknikowego kosza i zjeść "w terenie". Są to klasyczne drożdżówki, które powinny przypaść do gustu dosłownie każdemu. Oczywiście tak jak każde ciasto drożdżowe wymaga trochę cierpliwości, uwagi i czasu, ale tak jak każde już po upieczeniu cieszy swoim zapachem i smakiem, a kiedy dodatkowo będziemy zajadać się takimi drożdżówkami gdzieś na świeżym powietrzu będą smakowały jeszcze lepiej :)

Taki wypiek jest także świetnym pomysłem na weekendowe, wiosenne śniadanie, do którego podamy szklankę mleka lub filiżankę gorącej kawy :)

Mam nadzieję, że choć trochę pobudziłam Waszą wyobraźnię i kubki smakowe, i w najbliższym czasie skusicie się na drożdżówki z serem i "odpalicie" swoje piekarniki :)


Składniki (ok. 7 drożdżówek):

Ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 50 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)
  • 2 łyżeczki skórki cytrynowej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
Masło rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 min, aż mieszanka "ruszy".Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, odsączamy.
W dużej misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy rozczyn, żółtka, pozostałe mleko, sok i skórkę z cytryny, mieszamy ciasto drewnianą szpatułką lub łyżką, na koniec dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. 
Wyjmujemy ciasto i wyrabiamy je na blacie oprószonym mąką, aż będzie elastyczne (może być odrobinę klejące) - ważne, żeby ciasto było dobrze wyrobione i "napowietrzone". Odkładamy ciasto do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić objętość) na 1 - 1,5 h w ciepłe miejsce. Przygotowujemy nadzienie.

Nadzienie:
  • 250 g sera (użyłam półtłustego)
  • 2 żółtka
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany kremówki (30/36%)
  • 1/2 szklanki rodzynek (uprzednio sparzonych wrzątkiem i odcedzonych)
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtka, śmietanę i cukier puder, mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki.
Wyjmujemy wyrośnięte ciasto i ponownie lekko wyrabiamy. Formujemy z ciasta dość długi wałek i dzielimy na 7 części. Każdą cześć rozwałkowujemy na kwadraty o boku ok. 10 cm. Nakładamy po ok. 1,5 łyżki nadzienia i formujemy koperty, mocno sklejając na środku. Układamy drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrastania na ok. 20 minut. Po tym czasie smarujemy drożdżówki białkiem rozkłóconym z wodą. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Studzimy na kratce, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Drożdżówki z serem - moje ulubione :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne :) A ja mam taką ochotę na drożdżowe :)
    Bardzo lubię z serem, ale ani moje dzieci, ani mąż niestety nie ;/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...