4 kwietnia 2015

Wielkanocna drożdżowa owieczka z kajmakiem. I życzenia na Wielkanoc.

W przeddzień Świąt Wielkanocnych mam dla Was nietypową wersję ciasta drożdżowego, można powiedzieć, że to taki zamiennik drożdżowej baby. Owieczka z kajmakiem to wyjątkowy wypiek na wielkanocny stół, który nie tylko cieszy oko, ale przede wszystkim świetnie smakuje :) Wyobraźcie to sobie: drożdżówka i kajmak - czy może być lepsze połączenie na Wielkanoc? :) To tak jakby połączenie dwóch tradycyjnych składników w odmiennej formie. Dodatkowym plusem jest fakt, że długo zachowuje świeżość i można cieszyć się jej smakiem przez całe Święta :)

Drożdżowa owieczka wywoła uśmiech na twarzy dorosłych członków rodziny, ale przede wszystkim ma zachwycać tych najmłodszych i przy okazji niejako zachęcać do spróbowania innej słodyczy poza czekoladowymi zajączkami ;)

Jako że jest to już ostatni wpis przed Świętami, chciałabym złozyć Wam najserdeczniejsze życzenia: zdrowych, pogodnych i rodzinnych Świąt Wielkiej Nocy, wypełnionych pysznymi potrawami, słodkościami, a przede wszystkim miłością! :) 

~Agata 


Składniki:
  • 50 g masła
  • 200 ml mleka
  • 500 g mąki + do podsypania
  • 70 g cukru
  • 42 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1/2 opakowania masy kajmakowej (ok. 200 g)
+ cukier puder do oprószenia i rodzynki do zrobienia oczu

Masło rozpuszczamy w mleku na wolnym ogniu. Lekko podgrzewamy - zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy mąkę, 70 g cukru i szczyptę soli. Drożdże kruszymy i dodajemy do mleka z masłem - rozpuszczamy. Rozpuszczone drożdże i jajko dodajemy do miski z mąką. Wyrabiamy mikserem (z hakami do ciasta drożdżowego) lub drewnianą szpatułka/łyżką na gładkie ciasto (można je trochę wyrobić dłońmi). Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
Odrywamy mały kawałek, który posłuży za twarz, a pozostałe ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm (odkrawamy mały prostokąt - posłuży do zrobienia uszu). Masę kajmakową rozkładamy i rozsmarowujemy równomiernie na dużym i małym placku (np. z pomocą pędzla kuchennego lub szpatułki). Oba rolujemy, zaczynając od dłuższego boku. Kroimy na ślimaczki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ślimaczki obok siebie tworząc grzbiet i ogonek. Następnie doklejamy buzię i uszy. Wkładamy rodzynki służące za oczy.  Pieczemy ok. 15 - 20 minut. Studzimy na kratce, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego! :) 

2 komentarze:

  1. Jaka ona fantastyczna! Musi smakować wybornie; )
    I tobie też wszystkiego dobrego: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudna owieczka :) Moje dzieci byłyby zachwycone :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...