Drożdżowa owieczka wywoła uśmiech na twarzy dorosłych członków rodziny, ale przede wszystkim ma zachwycać tych najmłodszych i przy okazji niejako zachęcać do spróbowania innej słodyczy poza czekoladowymi zajączkami ;)
Jako że jest to już ostatni wpis przed Świętami, chciałabym złozyć Wam najserdeczniejsze życzenia: zdrowych, pogodnych i rodzinnych Świąt Wielkiej Nocy, wypełnionych pysznymi potrawami, słodkościami, a przede wszystkim miłością! :)
~Agata
Składniki:
- 50 g masła
- 200 ml mleka
- 500 g mąki + do podsypania
- 70 g cukru
- 42 g drożdży
- 1 jajko
- 1/2 opakowania masy kajmakowej (ok. 200 g)
Masło rozpuszczamy w mleku na wolnym ogniu. Lekko podgrzewamy - zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy mąkę, 70 g cukru i szczyptę soli. Drożdże kruszymy i dodajemy do mleka z masłem - rozpuszczamy. Rozpuszczone drożdże i jajko dodajemy do miski z mąką. Wyrabiamy mikserem (z hakami do ciasta drożdżowego) lub drewnianą szpatułka/łyżką na gładkie ciasto (można je trochę wyrobić dłońmi). Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
Odrywamy mały kawałek, który posłuży za twarz, a pozostałe ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach ok. 30x50 cm (odkrawamy mały prostokąt - posłuży do zrobienia uszu). Masę kajmakową rozkładamy i rozsmarowujemy równomiernie na dużym i małym placku (np. z pomocą pędzla kuchennego lub szpatułki). Oba rolujemy, zaczynając od dłuższego boku. Kroimy na ślimaczki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ślimaczki obok siebie tworząc grzbiet i ogonek. Następnie doklejamy buzię i uszy. Wkładamy rodzynki służące za oczy. Pieczemy ok. 15 - 20 minut. Studzimy na kratce, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! :)
Jaka ona fantastyczna! Musi smakować wybornie; )
OdpowiedzUsuńI tobie też wszystkiego dobrego: )
Cudna owieczka :) Moje dzieci byłyby zachwycone :D
OdpowiedzUsuń