Od wczoraj oficjalnie Happy Kitchen nadaje z Trójmiasta :)
Jako że piekłam wielkanocne słodkości jeszcze przed wyprowadzką i zdążyłam między pakowaniem zrobić im zdjęcia, nie mogłam ich pozostawić "samych sobie" i musiałam znaleźć teraz trochę czasu na obróbkę zdjęć i napisanie przepisu.
Dziś mam dla Was mazurki w wersji mini, choć bardzo obfite w składniki. Mazurki na orzechowych spodach z warstwą czekolady, kajmaku, całymi orzechami i migdałami, czyli dużo słodyczy zamknięte na małej powierzchni, ale o to przecież chodzi w mazurkach, żeby były bardzoo słodkie :) Myślę, że będą miłą, wielkanocną odmianą dla wielbicieli czekolady "z okienkiem", która też ma w sobie całe orzechy ;)
A jeśli robicie sobie zajączkowe upominki, takie małe mazurki w kształcie jajeczek mogą być świetnym pomysłem na wielkanocny prezent - wystarczy zapakować je w przeźroczystą folię i obwiązać ładną wstążeczką - szybko, prosto i efektownie :) Polecam :)
Składniki (ok. 10 sztuk):
Orzechowe spody:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 40 g drobno zmielonych orzechów (pomieszałam włoskie i laskowe, z przewagą włoskich)
- 50 g twardego masła
- 1 czubata łyżeczka masła orzechowego
- 1 żółtko
Rozwałkowujemy ciasto na posypanym mąką blacie i wykrawamy mazurki w kształcie jajek (ja odrysowałam jajko na papierze, wycięłam i odcinałam ciasto nożem). Układamy spody na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach (nie rosną zbyt mocno).
Pieczemy ok. 10 min w temp. 170 stopni, aż będą rumiane.
Studzimy na kratce.
Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1/2 łyżki masła
Masa kajmakowa:
- 100 g masy kajmakowej
- 1 łyżka mleka
- 70 g całych orzechów (uprzednio podprażonych na suchej patelni)
Masę kajmakową mieszamy z mlekiem w rondelku - podgrzewamy na małym ogniu, wrzucamy orzechy, mieszamy, aż masa pokryje dobrze orzechy. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na minutę, a następnie nakładamy masę na mazurki i dekorujemy migdałami.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz