Tak więc mam dla Was sernik, wyjątkowy i dostojny, specjalnie na Święta, z dużą ilością kajmaku. Czy Wy też tak macie, że kajmak kojarzy się Wam głównie z Wielkanocą? Bo ja osobiście "wiążę" go z tymi Świętami. Pewnie wielu z Was łączy go przede wszystkim z wszelakimi mazurkami (jak ten, czy ten), ale jak widać kajmak jest "wdzięcznym" składnikiem i świetnie komponuje się także z sernikiem. I niech nie zwiedzie Was myśl, że kajmak jest bardzo słodki i po zjedzeniu kawałka sernika Was "zemdli", co to to nie ;) Sernik kajmakowy wbrew nazwie nie jest przesadnie słodki, jest po prostu słodki, można powiedzieć: "taki akurat". Należy jednak do grupy serników dość ciężkich i sytych i można najeść się małym kawałkiem, jeśli jesteście fanami takich wersji - polecam :)
Sernik z dodatkiem kajmaku może zagościć na stole w towarzystwie kajmakowego mazurka wspomnianego wyżej, jednak jest to opcja głównie dla wielbicieli tego słodkiego składnika ;)
Miłego weekendu - pamiętajcie czasu na wybór świątecznych wypieków jest coraz mniej! ;)
Składniki (forma ok. 20 cm):
Spód:
- 110 g herbatników maślanych
- 40 g migdałów (całych lub w płatkach - uprzednio podprażonych na suchej patelni)
- 60 g rozpuszczonego, ciepłego masła
Masa serowa:
- 500 g sera (2 lub 3 - krotnie mielonego)
- 1/3 szklanki cukru
- 300 g masy kajmakowej
- 2 duże jajka
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Polewa:
- 100 g masy kajmakowej
- 2 łyżki mleka
Masę kajmakową mieszamy z mlekiem w rondelku - podgrzewamy na małym ogniu, aż składniki dobrze się połączą. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na minutę, a następnie polewamy sernik i dekorujemy migdałami.
Smacznego! :)
Przepiękny :) Uwielbiam serniki z kajmakiem :D
OdpowiedzUsuńNajlepszy ever, tyle mam do powiedzenia<3
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bajecznie :) Ja bym się skusiła z rozkoszą :)
OdpowiedzUsuńOooo sernik z kajmakiem, pychaaa!
OdpowiedzUsuńcudny !!!!!
OdpowiedzUsuń