Dlaczego niezwykła? Bo biszkoptowa :) Lekka jak puch, z kawałkami czekolady. I choć możecie kojarzyć biszkopt jako dość suchy wypiek, to w tym przypadku tak nie jest. Polewa czekoladowa i wspomniane kawałki czekoladowe, które ją wypełniają sprawiają, że rozpływa się w ustach. Delikatność zawdzięcza też dodatkowi majonezu. Pewnie wielu z Was zrobi duże oczy - jak to majonez? W babce? A tak :) I powiem Wam jeszcze, że baby w których znalazł się majonez, są moim numerem jeden. Dlaczego mówię w liczbie mnogiej? Ano dlatego, że już w ubiegłym roku na blogu znalazła się klasyczna babka majonezowa. Ta dzisiejsza jest jej "nową odmianą". Uwierzcie, że wypieki z użyciem majonezu są bezproblemowe i bardzo szybkie w przygotowaniu - trochę dobrych chęci i nie ma takiej możliwości, żeby nie wyszły :) Spróbujcie, zarówno ta klasyczna, jak i czekoladowa - pyszne!
Babka biszkoptowa jest dodatkowo świetną alternatywą dla osób, które nie przepadają za tradycyjnym babami piaskowymi, czy marmurkowymi, a chcą mieć mimo to jakąś słodką babeczkę na swoim świątecznym stole :)
Składniki (duża forma lub dwie małe):
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 3/4 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 70 g drobno pokrojonej czekolady gorzkiej
Studzimy na kratce w formie przez ok. 15 - 20 min, a następnie wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzoną babkę dekorujemy polewą czekoladową* i np. jajkami z czekolady.
Smacznego! :)
* Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady (u mnie gorzka i mleczna 50:50)
- 50 ml śmietanki kremówki
Ciekawi mnie ten dodatek majonezu, bardzo mnie intryguje jej smak: ) A wygląda ślicznie; )
OdpowiedzUsuńBardzo lubię babki majonezowe, twoja wygląda świetnie! :D a do tego jest jeszcze czekoladowa :D mniammmi
OdpowiedzUsuńFantastyczna!
OdpowiedzUsuńTaką babę też bym jadła! Bez opamiętania! Pyszna :)
OdpowiedzUsuńMajonezową lubię, a w wersji kakaowej musi być wspaniała
OdpowiedzUsuń