25 marca 2015

Biszkoptowa babka czekoladowa (majonezowa).

Jeszcze nigdy w naszym domu babka nie znikała w tak szybkim tempie. A to wszystko chyba za sprawą tego, że nie była to taka "zwykła" babka :)

Dlaczego niezwykła? Bo biszkoptowa :) Lekka jak puch, z kawałkami czekolady. I choć możecie kojarzyć biszkopt jako dość suchy wypiek, to w tym przypadku tak nie jest. Polewa czekoladowa i wspomniane kawałki czekoladowe, które ją wypełniają sprawiają, że rozpływa się w ustach. Delikatność zawdzięcza też dodatkowi majonezu. Pewnie wielu z Was zrobi duże oczy - jak to majonez? W babce? A tak :) I powiem Wam jeszcze, że baby w których znalazł się majonez, są moim numerem jeden. Dlaczego mówię w liczbie mnogiej? Ano dlatego, że już w ubiegłym roku na blogu znalazła się klasyczna babka majonezowa. Ta dzisiejsza jest jej "nową odmianą". Uwierzcie, że wypieki z użyciem majonezu są bezproblemowe i bardzo szybkie w przygotowaniu - trochę dobrych chęci i nie ma takiej możliwości, żeby nie wyszły :) Spróbujcie, zarówno ta klasyczna, jak i czekoladowa - pyszne!

Babka biszkoptowa jest dodatkowo świetną alternatywą dla osób, które nie przepadają za tradycyjnym babami piaskowymi, czy marmurkowymi, a chcą mieć mimo to jakąś słodką babeczkę na swoim świątecznym stole :)



Składniki (duża forma lub dwie małe):
  • 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 70 g drobno pokrojonej czekolady gorzkiej
Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka (ubijamy masę tak długo, aż cukier się rozpuści i będzie puszysta). Majonez dodajemy łyżka po łyżce, krótko miksując. Na koniec dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia - delikatnie mieszamy oraz czekoladę. Przelewamy ciasto do formy uprzednio wysmarowanej dokładnie tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Dużą formę pieczemy ok. 40 - 45 minut w 180 stopniach, a dwie małe ok. 30 minut.
Studzimy na kratce w formie przez ok. 15 - 20 min, a następnie wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzoną babkę dekorujemy polewą czekoladową* i np. jajkami z czekolady.

Smacznego! :)

* Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady (u mnie gorzka i mleczna 50:50)
  • 50 ml śmietanki kremówki
Śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy czekoladę, rozpuszczamy na małym ogniu do powstania gładkiej, lśniącej masy. Odstawiamy do przestudzenia, polewamy babkę.

5 komentarzy:

  1. Ciekawi mnie ten dodatek majonezu, bardzo mnie intryguje jej smak: ) A wygląda ślicznie; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię babki majonezowe, twoja wygląda świetnie! :D a do tego jest jeszcze czekoladowa :D mniammmi

    OdpowiedzUsuń
  3. Taką babę też bym jadła! Bez opamiętania! Pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Majonezową lubię, a w wersji kakaowej musi być wspaniała

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...