23 marca 2015

Babka gotowana.

Babka gotowana, czyli taka do której nie potrzebujecie piekarnika, ponieważ jak już sama nazwa mówi jest to wypiek gotowany, w kąpieli wodnej, z użyciem specjalnej formy, która w zasadzie wygląda jak standardowa foremka do baby, ale dodatkowo ma przykrywkę. W okresie przedświątecznym bez problemu powinniście kupić ją w sklepach internetowych z akcesoriami do pieczenia, jak i w lepiej wyposażonych stacjonarnych sklepach z artykułami gospodarstwa domowego. Moja forma podobno ma mniej więcej tyle lat co ja, czyli w okolicach 20 (jak na "przyrząd" do pieczenia całkiem sporo :)) i choć nie jest już pierwszej młodości to spisuje się nadal wzorowo, co widać na załączonych zdjęciach :)

Jeśli chodzi o sam przepis to nie ma w nim nic odkrywczego, ponieważ jest to przepis na standardową babkę ucieraną, którą można upiec też w piekarniku. Jednak w wyniku "zabiegu" gotowania baby w kąpieli wodnej otrzymujemy wyjątkowy, wielkanocny wypiek, który wprawdzie nie jest tak rumiany jak ten z piekarnika, ale nieco delikatniejszy i bardziej "kruchy", a najlepiej smakuje z grubą warstwą lukru lub polewy czekoladowej :) A jeśli chcecie dodać jej dodatkowego uroku i wprawić w zachwyt swoich świątecznych gości, to udekorujcie ją świeżymi, jadalnymi kwiatami - mogą być to bratki, ale doszły mnie słuchy, że pojawiają się też fiołki! :)

Warto spróbować zrobić ją choć raz, bo jest to na pewno coś innego, oryginalnego, choć wymaga poświęcenia trochę uwagi i nieco więcej czasu. Baba gotowana w kąpieli wodnej jest też ciekawym pomysłem do osób, które może nie posiadają piekarnika, a chciałyby przygotować domowy wypiek na wielkanocny stół :) Polecam!


Składniki (wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej):
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 dużych lub 6 małych jajek
  • 1, 5 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
Lukier (u mnie biały i różowy): 
  • szklanka cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki gorącej wody
  • ew. odrobina barwnika
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec stopniowo dodajemy do masy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz olej, sok i skórkę z cytryny. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, delikatnie mieszając dodajemy je do masy. Przekładamy ciasto do formy uprzednio dokładnie wysmarowanej tłuszczem. Zamykamy formę, musi być szczelnie zamknięta.
Do wysokiego garnka wlewamy wodę (do ok. 1/3 wysokości garnka) - po włożeniu formy w wodę musi ona dosięgać do ok. 1/2 wysokości formy. Gotujemy 70 minut od momentu włożenia formy w gotującą się wodę (na bardzo małym ogniu, warto wyłożyć dno garnka bawełnianą ściereczką). Wyciągamy babę z wody, następnie z formy i studzimy na kratce. Następnie lukrujemy (lukier puder ucieramy z  gorącą wodą - jeśli jest zbyt gęsty dolewamy więcej wody), ew. dekorujemy świeżymi kwiatami jadalnymi (u mnie bratki, mogą być też fiołki) i podajemy.

Smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. Babka świetnie wygląda i te kwiaty...super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Agatko przepiękna!! Piękną masz foremkę, jest taka mała, akuratna :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała ta babeczka! *.*
    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w moim konkursie, którego zadaniem jest przygotowanie wypieku bądź deseru na Wielkanoc! :) A do wygrania jest naprawdę fajna patera i nie tylko! :)
    Szczegóły na moim blogu:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-konkurs-pastelowy.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja niestety nie mam formy, ale za to u teściowej zajadam się gotowaną babeczką co roku :) ozdoby z kwiatów nadają jej przepięknego wyglądu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna ta baba i na pewno jest przepyszna. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...