27 marca 2015

Sernik kajmakowy.

Były tu już w tym roku przepisy na baby, ale czym byłyby Święta bez prawdziwego sernika? Przynajmniej u nas w domu stało się już tradycją, że na "większe" święta musi być sernik i to taki przy którego robieniu nie idzie się na "łatwiznę" i kupuje ser z wiaderka. Na świąteczny sernik trzeba kupić najlepszy ser w kostce (taki za którym przed Bożym Narodzeniem, czy Wielkanocą wstaje się rano i stoi się za nim w kolejce :)), a później zmielić maszynką co najmniej dwukrotnie. Najlepiej byłoby przygotować go jeszcze w makutrze, ucierając pałką, ale w tej kwestii podążam już za duchem czasu i używam robota, bo jak sami wiecie pracy w domu przed Świętami nie brakuje ;)

Tak więc mam dla Was sernik, wyjątkowy i dostojny, specjalnie na Święta, z dużą ilością kajmaku. Czy Wy też tak macie, że kajmak kojarzy się Wam głównie z Wielkanocą? Bo ja osobiście "wiążę" go z tymi Świętami. Pewnie wielu z Was łączy go przede wszystkim z wszelakimi mazurkami (jak ten, czy ten), ale jak widać kajmak jest "wdzięcznym" składnikiem i świetnie komponuje się także z sernikiem. I niech nie zwiedzie Was myśl, że kajmak jest bardzo słodki i po zjedzeniu kawałka sernika Was "zemdli", co to to nie ;) Sernik kajmakowy wbrew nazwie nie jest przesadnie słodki, jest po prostu słodki, można powiedzieć: "taki akurat". Należy jednak do grupy serników dość ciężkich i sytych i można najeść się małym kawałkiem, jeśli jesteście fanami takich wersji - polecam :)

Sernik z dodatkiem kajmaku może zagościć na stole w towarzystwie kajmakowego mazurka wspomnianego wyżej, jednak jest to opcja głównie dla wielbicieli tego słodkiego składnika ;)

Miłego weekendu - pamiętajcie czasu na wybór świątecznych wypieków jest coraz mniej! ;)



Składniki (forma ok. 20 cm):

Spód:
  • 110 g herbatników maślanych
  • 40 g migdałów (całych lub w płatkach - uprzednio podprażonych na suchej patelni)
  • 60 g rozpuszczonego, ciepłego masła
Ciastka i migdały rozdrabniamy "na miazgę" (najlepiej z pomocą malaksera, jeśli go nie posiadacie, ciastka kruszymy w zamkniętym worku za pomocą wałka, a migdały bardzo drobno kroimy) i mieszamy drewnianą łyżką z ciepłym masłem. Uzyskamy tzw. "mokry piasek", którym wykładamy dno i boki tortownicy (wyłożonej papierem pieczenia). Wyrównujemy, wkładamy do lodówki. Przygotowujemy masę serową.

Masa serowa:
  • 500 g sera (2 lub 3 - krotnie mielonego)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 300 g masy kajmakowej
  • 2 duże jajka
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ser ucieramy z dodatkiem cukru, następnie dodajemy stopniowo masę kajmakową i po jednym jajku. Na koniec wlewamy do masy śmietankę i miksujemy do połączenia składników oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną - delikatnie mieszamy.  Wyjmujemy tortownicę z lodówki i przekładamy masę na schłodzony spód. Pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg). Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie na kratce. Najlepiej studzić sernik całą noc. 

Polewa:
  • 100 g masy kajmakowej
  • 2 łyżki mleka
+ podprażone na suchej patelni płatki migdałowe do dekoracji

Masę kajmakową mieszamy z mlekiem w rondelku - podgrzewamy na małym ogniu, aż składniki dobrze się połączą. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na minutę, a następnie polewamy sernik i dekorujemy migdałami.

Smacznego! :)

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...