21 kwietnia 2015

Bajaderki.


Każdemu z nas (tak samo Wam, jak i mi :)) zdarzyło się wyjąć z piekarnika ciasto z zakalcem, zdarzyło się też na pewno, że upiekliście zbyt dużą porcję babki piaskowej, czy drożdżówki, albo zwyczajnie dostaliście ciasto tego typu od babci, mamy, czy cioci, po świętach lub urodzinach i nie macie już na nie ochoty. Jest jednak świetny przepis na "odświeżenie" i nadanie drugiego życia tym wypiekom. Mam na myśli oczywiście przepis na bajaderki.

Bajaderki to tzw. ciastka z resztek, często można spotkać je m.in. w cukierniach, nie są to jednak ciastka gorszej jakości. Jest to po prostu wykorzystanie pozostałości dobrej jakości ciasta, w przypadku cukierni np. skrawków biszkoptów - dzięki temu nie marnujemy żywności, można powiedzieć, że to taki swoisty kulinarny recykling ;) To samo warto zrobić w domu we wspomnianych wyżej przypadkach - nie wyrzucajmy - przetwarzajmy! :) Z "niechcianego" ciasta można jeszcze wyczarować naprawdę pyszne ciastka, które będą zajadane ze smakiem i znikną w oka mgnieniu, a ich dodatkową zaletą jest to, że za każdym razem mogą smakować inaczej. Wystarczy dodać inne bakalie, zmienić polewę z mlecznej czekolady na ciemną lub białą, albo obtoczyć nasze bajaderki w migdałach, a nie w wiórkach. Krótko mówiąc: ile gustów, tyle możliwych połączeń, eksperymentujcie! :)

Zatem jak widzie warto mieć przepis na bajaderki pod ręką - w zakładkach w przeglądarce internetowej, czy w papierowym przepiśniku, ponieważ jest to przepis, dzięki, którego nie zmarnuje się żaden okruszek czerstwego ciasta i dodatkowo będzie zjedzony ze smakiem :)


Przepis Doroty

Składniki (na bardzo dużą porcję bajaderek, ja zrobiłam z 1/3 ponieważ tyle miałam ciasta):
  • 800 - 900 g ciasta lub ciastek (drożdżowego, kruchego, piaskowego, "zakalca" :)) - suchego, bez dodatku kremu)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 - 4 łyżki kakao
  • 125 g masła
  • 350 - 400 g dżemu (gęstego) lub marmolady
  • 4 łyżki kremu czekoladowego, orzechowego (typu Nutella)
  • ok. 50 ml alkoholu
  • 1/2 szklanki rodzynek (sparzonych i odsączonych)
  • wiórki kokosowe, drobno posiekane orzechy, płatki migdałowe do obtoczenia
  • polewa czekoladowa do obtoczenia
Ciastka/ciasto drobno kruszymy. Mleko, cukier, kakao i masło zagotowujemy, odstawiamy do przestudzenia. Pokruszone ciasto mieszamy z dżemem, kremem, alkoholem, rodzynkami i przestudzoną masą kakaową. Wyrabiamy, następnie formujemy kulki, obtaczamy w polewie czekoladowej i np. wiórkach kokosowych. Odstawiamy do stężenia.

Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Domowe zawsze chętnie zjadam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bajaderki, zawsze, kiedy mam niewykorzystane ciasto to je robię. Szkoda wyrzucać ciasta a przecież można mieć takie pyszności: ))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinka cieknie na te pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...