Jest prawie połowa listopada, jakaś siła pchnęła moje palce do wpisania w wyszukiwarkę "wieniec cynamonowy", spojrzałam na składniki, poszłam do kuchni i wzięłam się do pracy. Choć ciężko nazwać to pracą, to była przyjemność :) A efekt tej "pracy" był powalający: po pierwsze, wieniec był ogromny (nie spodziewałam się tego!), po drugie, pięknie pachniał, a po trzecie, ten smak - nie będę pisała o tym ani słowa, spróbujcie! :) To był magiczny wieniec, od magicznej Liski :)
Instrukcja "jak zaplatać": http://totallyloveit.com/braided-cinnamon-rolls/ , przepis na ciasto drożdżowe i inspiracja: White Plate
Składniki:
Ciasto:
- 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant (użyłam 31 g drożdży świeżych)
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 170 g masła
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mleka
- 570 g mąki pszennej (ok. 3 i 3/4 szklanki)
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej - 3 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego (plus ok. 1 łyżka do posmarowania wieńca przed pieczeniem)
- cukier do posypania
Mieszamy mąkę, drożdże instant (jeśli korzystamy ze świeżych, pomijamy), sól i cukier. Dodajemy ostudzone masło z mlekiem (oraz rozpuszczonymi drożdżami), wodę i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 h.
W miseczce mieszamy cukier, cynamon i przyprawę korzenną.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Ciasto rozwałkowujmy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 40 cm. Smarujemy ostudzonym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i przyprawą korzenną. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, a następnie przecinamy wzdłuż na pół, zaczynając je nacinać ok. 8-10 cm od górnej krawędzi. Następnie zwijamy dwie części w spiralę (nacięta część powinna być na wierzchu). Następnie oba końce łączymy i formujemy wieniec.
Układamy wieniec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy pozostałym masłem (gdyby zastygło delikatnie je rozgrzewamy doprowadzając do ciekłej postaci), posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 25 - 30 minut.
Wyjmujemy, studzimy na kratce.
Smacznego! :)
wygląda bardzo efektownie ! ;-)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne
OdpowiedzUsuńkusi mnie on długi czas , ale jakoś nie zrobiłam go jeszcze twój wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMam podobnie z tym klimatem do określonych przypraw czy wypieków, chociaż cynamon uwielbiam cały rok:) Wieniec jest pięknie zapleciony, wprawnie go zrobiłaś, zjadłabym...
OdpowiedzUsuńWspaniale pachnie już świętami:)
OdpowiedzUsuńwspaniały :) uwielbiam i drożdżówki i cynamon, więc jak mam się oprzeć ?! nie potrafię :D
OdpowiedzUsuńdziś piekę :)
UsuńWygląda perfekcyjnie! :D
OdpowiedzUsuńJesteś mistrzynia koloru! Bardzo apetyczny wieniec.
OdpowiedzUsuń