12 listopada 2013

Wieniec cynamonowo - korzenny.

Przepis na wieniec i sposób jego zaplatania pojawił się na blogu Liski, kiedy zaczynałam prowadzić bloga. Bardzo chciałam go zrobić, bo to drożdżowe, bo z cynamonem, ale robiło się coraz cieplej i cieplej, a ja do robienia wypieków drożdżowo - cynamonowych potrzebuję klimatu. Klimatu jesienno - zimowego, czasu, kiedy liście spadają z drzew albo kiedy z nieba leci biały puch. Bo cynamon i przyprawa korzenna najlepiej smakują właśnie teraz, gdy zbliżają się Święta. Rozgrzewają i budują ciepłą aurę wokół nas.

Jest prawie połowa listopada, jakaś siła pchnęła moje palce do wpisania w wyszukiwarkę "wieniec cynamonowy", spojrzałam na składniki, poszłam do kuchni i wzięłam się do pracy. Choć ciężko nazwać to pracą, to była przyjemność :) A efekt tej "pracy" był powalający: po pierwsze, wieniec był ogromny (nie spodziewałam się tego!), po drugie, pięknie pachniał, a po trzecie, ten smak - nie będę pisała o tym ani słowa, spróbujcie! :) To był magiczny wieniec, od magicznej Liski :)

Instrukcja "jak zaplatać": http://totallyloveit.com/braided-cinnamon-rolls/ , przepis na ciasto drożdżowe i inspiracja: White Plate

Składniki:

Ciasto:
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży instant (użyłam 31 g drożdży świeżych)
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 170 g masła
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 570 g mąki pszennej (ok. 3 i 3/4 szklanki)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko 
Nadzienie:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 3 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego (plus ok. 1 łyżka do posmarowania wieńca przed pieczeniem)
  • cukier do posypania
W rondelku łączymy masło i mleko. Gotujemy do czasu, aż masło się rozpuści. W przestudzonej (ale jeszcze lekko ciepłej) mieszance rozpuszczamy świeże drożdże (jeśli zdecydowaliśmy się na ich użycie).
Mieszamy mąkę, drożdże instant (jeśli korzystamy ze świeżych, pomijamy), sól i cukier. Dodajemy ostudzone masło z mlekiem (oraz rozpuszczonymi drożdżami), wodę i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 h. 
W miseczce mieszamy cukier, cynamon i przyprawę korzenną. 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 
Ciasto rozwałkowujmy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach ok. 50 x 40 cm. Smarujemy ostudzonym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i przyprawą korzenną. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, a następnie przecinamy wzdłuż na pół, zaczynając je nacinać ok. 8-10 cm od górnej krawędzi. Następnie zwijamy dwie części w spiralę (nacięta część powinna być na wierzchu). Następnie oba końce łączymy i formujemy wieniec. 
Układamy wieniec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy pozostałym masłem (gdyby zastygło delikatnie je rozgrzewamy doprowadzając do ciekłej postaci), posypujemy cukrem.
Pieczemy ok. 25 - 30 minut.
Wyjmujemy, studzimy na kratce.

Smacznego! :)



9 komentarzy:

  1. kusi mnie on długi czas , ale jakoś nie zrobiłam go jeszcze twój wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam podobnie z tym klimatem do określonych przypraw czy wypieków, chociaż cynamon uwielbiam cały rok:) Wieniec jest pięknie zapleciony, wprawnie go zrobiłaś, zjadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale pachnie już świętami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniały :) uwielbiam i drożdżówki i cynamon, więc jak mam się oprzeć ?! nie potrafię :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesteś mistrzynia koloru! Bardzo apetyczny wieniec.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...