25 maja 2015

Mini ptysie z kremem rabarbarowym.

Czy znajdzie się tu ktoś, kto nie lubi zjeść sobie ptysia, ewentualnie dwóch, a przypadku tych w wersji mini hmmm.. 10 - ciu? :)) Myślę, że ciężko byłoby znaleźć osobę, która byłaby w stanie oprzeć się ptysiom :) Bo jak tu "nie przygarnąć" takiego małego, biednego słodziaka :))

Ja także nie mogłam przejść obojętnie obok ptysiów z kremem rabarbarowym, które zobaczyłam na blogu Łucji, tym bardziej, że w lodówce na wykorzystanie czekało kilka łodyg rabarbaru :) Postanowiłam jednak wprowadzić dwie małe zmiany: moje ptysie były w wersji mini i z dodatkiem bitej śmietany, która sprawiła, że były jeszcze lżejsze i jeszcze bardziej chciało się wyciągać dłoń po kolejne, i kolejne :) Mini ptysie to świetna alternatywa dla tradycyjnych ciast, warto przygotować je choćby na urodziny dziecka, 1.. 2.. 3.. i nie ma całej patery, są poręczne, idealne do dziecięcej, ale też i "dorosłej" dłoni :) Ich plusem jest też dodatek rabarbaru, co czyni je sezonowym wypiekiem :)

Gorąco polecam wszystkim wielbicielom ptysiów i nie tylko ;) Udanego tygodnia! :)


Składniki (robiłam z połowy porcji i wyszło mi ok. 15 mini ptysiów):

Ciasto ptysiowe:
  • 125 ml mleka
  • 125 mi wody
  • 130 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 4 jajka
W rondelku podgrzewamy mleko, wodę i masło. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Na gotujący się płyn wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Kiedy ciasto formuje się w kulę i odchodzi od ścianek rondelka zestawiamy z ognia i studzimy. Ostudzoną masę ucieramy kolejno dodając jajka. Gotową przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blaszce wyścielonej papierem wyciskamy w odstępach małe porcje cista. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 20 minut. Powinny być rumiane i chrupiące. Studzimy na kratce.

Krem:
  • 700 g rabarbaru
  • 500 g mascarpone
  • 150 g cukru
  • 1 cytryna
  • 20 g żelatyny
  • 60 ml gorącej wody
  • 500 ml ubitej na sztywno śmietany kremówki z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru

+ cukier puder do oprószenia
Rabarbar myjemy i kroimy w plastry. Wsypujemy do rondelka i zasypujemy cukrem. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Odstawiamy na 30 minut. Kiedy rabarbar puści sok, podgrzewamy go na małym ogniu, aż się rozpadnie. Zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładko. Ponownie lekko podgrzewamy i  wlewamy żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Mieszamy energicznie by żelatyna dokładnie połączyła się z musem. Odstawiamy i studzimy. Następnie chłodzimy w lodówce, najlepiej przez noc.
Ptysie przekrawamy ostrym nożem na pół. Galaretkę rabarbarową miksujemy na wysokich obrotach. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy serek i dokładnie łączymy. Masa powinna być gładka. Gotową przekładamy ptysie. Następnie szprycujemy do każdego ptysia śmietanę. Przykrywamy, posypujemy cukrem pudrem
Smacznego! :)

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...