15 marca 2016

Mazurek limonkowy.

Wielkanoc tuż, tuż, więc czas najwyższy na nowe, słodkie propozycje na te Święta. Co prawda pojawiło się tu już wiosenne ciasto szpinakowe w pięknym, zielonym kolorze, które wpisze się idealnie w ich klimat, ale jak Wielkanoc, to na stole nie może zabraknąć mazurka :)

Dziś chciałabym pokazać Wam ten wypiek w nieco mniej tradycyjnej formie, bo o smaku limonki. Kajmak, czy czekolada idą chwilowo w odstawkę, w tym roku zaskakujemy swoich gości nowymi, mniej klasycznymi smakami, czyli limonką, czy już wcześniej wspomnianym szpinakiem.

Mazurek limonkowy będzie gratką dla wielbicieli mało słodkich, kwaskowych wypieków, o intensywnym, wyrazistym smaku, zajadać będą się nim osoby lubiące lemon, czy limon curdy, ponieważ konsystencja i smak nadzienia jest bardzo zbliżona, nieco różni się tylko sposób przygotowania.

Ja osobiście bardzo lubię połączenie ciasta kruchego i kwaskowatego nadzienia i z chęcia przygotuję ten wypiek jeszcze raz, ponieważ to nie tylko mazurek, to także dobry pomysł na tartę limonkową, czyli takie smakowite dwa w jednym, na co dzień i od Święta :)

Polecam, jeśli szukacie na te Święta czegoś innego :))


Składniki (średnica formy ok. 28 cm):

Spód:
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 125 g masła (+ do posmarowania formy)
  • 30 g cukru
  • 1 duże żółtko
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na ok. 0.5h do lodówki.
Po tym czasie wykładamy rozwałkowane ciasto do formy, nakłuwamy widelcem i pieczemy od 15 min w temp. 200 stopni, zmniejszamy temp. do 180 stopni i dopiekamy jeszcze przez 5 minut. Wyjmujemy, studzimy. Przygotowujemy nadzienie.

Nadzienie:
  • 225 g jajek (ok. 4 - 5 sztuk dużych jajek)
  • 180 g cukru
  • skórka i sok z 4 limonek
  • 60 g mąki migdałowej
  • 6 g żelatyny
+ plasterki limonki do dekoracji, posiekane pistacje 

Jajka z cukrem oraz sokiem i skórką z limonek, ubijamy nad kąpielą wodną, aż mieszanka zacznie się pienić (do ok. 84 stopni). Zdejmujemy, lekko studzimy. W tym czasie rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody żelatynę. Dodajemy do mieszanki jajecznej. Odstawiamy na 5 minut. Na koniec dodajemy mąkę migdałową. Mieszamy na gładką masę. Wykładamy na upieczony spód, wyrównujemy. Dekorujemy plasterkami limonki i posiekanymi pistacjami. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Ja bym się nie oparła, to zdecydowanie moje smaki :) I jak pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię charakterne i kwaskowate ciasta, z chęcią bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...