P.S Dziękuję polskiemu dystrybutorowi LaShelf za sprowadzenie wyjątkowego "tronu", dla wyjątkowej "damy" - warto było czekać :)
Składniki:
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej )
- 1 łyżeczka soku z cytryny (lub białego octu winnego)
- 400 ml śmietany kremówki (bardzo mocno schłodzonej)
- ew. 1 łyżka cukru pudru
- świeże truskawki pokrojone w ćwiartki, melisa do przybrania
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru,
stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas. Na koniec dodajemy
łyżkę skrobi i łyżeczkę soku z cytryny. Miksujemy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy ok. 20 cm (najlepiej odrysować od spodu tortownicy). Wypełniamy okrąg bezą. Wstawiamy bezę do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po ok. 3 - 5
minutach (jak złapie kolor - delikatnie się przyrumieni) przykręcamy temperaturę do 140 - 150ºC w zależności od mocy naszego piekarnika. Pieczemy ok. 1,5 godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę kładziemy na paterze dnem do góry, delikatnie zrywamy
papier. Odwracamy.
Ubijamy kremówkę z łyżką cukru pudru (lub bez). Wykładamy śmietanę na bezę. Dekorujemy kawałkami truskawek i listkami melisy. Podawać od razu.
Smacznego :) !
Cudowny deser:) Cieszy oko i podniebienie!
OdpowiedzUsuńZjadłabym taką Pavlową, pycha:D
OdpowiedzUsuńPychota!!! :)
OdpowiedzUsuńpyszności, zjadłabym kawałeczek
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego niż Pavlova! Kocham bezy :)
OdpowiedzUsuńmatko.. cudo! Lepiej chyba nikt nie mógł jej zrobić... :)
OdpowiedzUsuńAleż wspaniałości, a "tron" tez taki chcę:)
OdpowiedzUsuńcudowna :) i niezwykle pyszna!! patera też śliczna :D
OdpowiedzUsuńTo jest moja 'ciacho'! Tylko moje! Moja miłość i to, za co dam się sprzedać:D BEZY!
OdpowiedzUsuńBardzo ładna Pavlova! ; )
OdpowiedzUsuńSuper!
basjula - Dziękuję dziewczyny :)
OdpowiedzUsuńciasteczko - Proszę się częstować :)
cook and look - O tak! :)
Salvador Dali - Miło mi, dziękuję :*
Urszula - Dziękuję :) Trzeba więc udać się na zakupy :)
Łucja - Dziękuję kochana :*
agateq - Więc częstuj się! :)
Martha O - Dziękuję :)