24 czerwca 2013

Pavlova z truskawkami.

Jest po prostu wyjątkowa, jedyna w swoim rodzaju, to jeden z najlepszych deserów, jaki miałam okazję spróbować. Pavlova, delikatna beza z chrupiącą "skórką". Jej nazwa przywodzi na myśl Rosję, ale jej Ojczyzną jest dużo bardziej odległa kraina, choć "spór" na temat jej pochodzenia wciąż nie został rozstrzygnięty - prawa do niej chcą mieć i Australijczycy, i Nowozelandczycy. W ogóle nie dziwi mnie ten fakt, bo każdy, chciałby być nazywany twórcą czegoś, co pozna cały świat :) A skąd ta rosyjsko brzmiąca nazwa? Ano stąd, iż deser był przygotowany nie dla byle kogo, lecz dla samej Anny Pawłowej - rosyjskiej primabaleriny, która chciała skosztować "coś lekkiego". Lekkość jest, niebywała i  niezależnie od tego, kto zrobił ją po raz pierwszy, to stworzył coś zdecydowanie genialnego!

P.S Dziękuję polskiemu dystrybutorowi LaShelf za sprowadzenie wyjątkowego "tronu", dla wyjątkowej "damy" - warto było czekać :)

Składniki:
  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej )
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub białego octu winnego)
  • 400 ml śmietany kremówki (bardzo mocno schłodzonej)
  • ew. 1 łyżka cukru pudru
  • świeże truskawki pokrojone w ćwiartki, melisa do przybrania

Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru, stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas. Na koniec dodajemy łyżkę skrobi i łyżeczkę soku z cytryny. Miksujemy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg o średnicy ok. 20 cm (najlepiej odrysować od spodu tortownicy). Wypełniamy okrąg bezą. Wstawiamy bezę do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po ok. 3 - 5 minutach (jak złapie kolor - delikatnie się przyrumieni) przykręcamy temperaturę do 140 - 150ºC w zależności od mocy naszego piekarnika. Pieczemy ok. 1,5 godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę kładziemy na paterze dnem do góry, delikatnie zrywamy papier. Odwracamy.
Ubijamy kremówkę z łyżką cukru pudru (lub bez). Wykładamy śmietanę na bezę. Dekorujemy kawałkami truskawek i listkami melisy. Podawać od razu.


Smacznego :) !

11 komentarzy:

  1. Cudowny deser:) Cieszy oko i podniebienie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym taką Pavlową, pycha:D

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności, zjadłabym kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma nic lepszego niż Pavlova! Kocham bezy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. matko.. cudo! Lepiej chyba nikt nie mógł jej zrobić... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ wspaniałości, a "tron" tez taki chcę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowna :) i niezwykle pyszna!! patera też śliczna :D

    OdpowiedzUsuń
  8. To jest moja 'ciacho'! Tylko moje! Moja miłość i to, za co dam się sprzedać:D BEZY!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ładna Pavlova! ; )
    Super!

    OdpowiedzUsuń
  10. basjula - Dziękuję dziewczyny :)
    ciasteczko - Proszę się częstować :)
    cook and look - O tak! :)
    Salvador Dali - Miło mi, dziękuję :*
    Urszula - Dziękuję :) Trzeba więc udać się na zakupy :)
    Łucja - Dziękuję kochana :*
    agateq - Więc częstuj się! :)
    Martha O - Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...