Składniki na około 8 tuzinów:
- 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 g masła
- 120 g startego na małych oczkach sera żółtego, np. cheddar
- 1/2 szklanki zimnej wody
- papryka słodka, ostra i chili w proszku (ilość zależna od upodobań, u mnie 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej i szczypta chili)
- sól i zmieszane różne rodzaje papryk w proszku - do oprószenia
Wszystkie
składniki umieścić w mikserze i zmiksować (najlepiej hakiem do ciasta
drożdżowego lub w malakserze). Ciasto powinno wyjść gładkie, elastyczne,
miękkie. Przykryć je folią spożywczą i umieścić w lodówce na godzinę.
Po
tym czasie ciasto rozwałkować na nienatłuszczonej blaszce (lub na
papierze do pieczenia) na grubość około 1 mm (miejscami może nawet
prześwitywać papier); im ciasto cieniej rozwałkowane, tym krakersy
smaczniejsze i bardziej chrupiące. Można lekko podsypywać mąką, jeśli to
konieczne. Okrągłym nożem do pizzy (najlepszy do tego) lub zwykłym
pokroić ciasto na kwadraty lub prostokąty, ponakłuwać każdy krakers
widelcem. Przed pieczeniem oprószyć solą i mieszanką papryk.
Piec w temperaturze 220ºC przez 5 - 10 minut, w zależności od grubości krakersa lub upodobań. Powinny się zezłocić.
Smacznego :)
Źródło: Moje Wypieki (zmodyfikowany)
robiłam je kiedyś :) ale mi nie wyszły tak pięknie :) aż nabrałam na nie ochoty :D
OdpowiedzUsuńVery good. We'll try your recipe.
OdpowiedzUsuńYou're invited to our kitchen, http://comopaoparalaranjas.blogspot.pt/
Yummy! Nie oglądam meczów, nie jestem sportowym kibicem, ale wiesz co? Takie krakersiki z chęcią przyjmę jako przekąskę:)
OdpowiedzUsuńWytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie. http://bubamuffin.blogspot.com/. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPochrupałabym;D
OdpowiedzUsuńTe krakersy wylądują na moim stole jak nic.
OdpowiedzUsuńChyba przygotuję sobie takie krakersy przed przejściem na dietę i będę miała motywację, żeby dietę ukończyć :P
OdpowiedzUsuń