5 czerwca 2013

Krakersy serowo - paprykowe.

Krakersy długo chodziły mi po głowie i czekały na odpowiednią okazję. Zrobiłam je dla moich mężczyzn na finał LM. Takie wydarzenie wymagało bowiem odpowiedniej oprawy :) I choć emocje już opadły (no może nie do końca, bo dalej żyjemy tym, gdzie wyląduje "Lewy" :)), to nadal je wspominamy. Spisały się świetnie, smakowały lepiej niż sklepowe i na pewno jeszcze do nich wrócę, może w innej wersji, z innymi dodatkami, no i zapewne wcześniej niż na kolejny ważny mecz :)


Składniki na około 8 tuzinów:
  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g masła
  • 120 g startego na małych oczkach sera żółtego, np. cheddar
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • papryka słodka, ostra i chili w proszku (ilość zależna od upodobań, u mnie 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej i szczypta chili)
  • sól i zmieszane różne rodzaje papryk w proszku - do oprószenia
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować (najlepiej hakiem do ciasta drożdżowego lub w malakserze). Ciasto powinno wyjść gładkie, elastyczne, miękkie. Przykryć je folią spożywczą i umieścić w lodówce na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na nienatłuszczonej blaszce (lub na papierze do pieczenia) na grubość około 1 mm (miejscami może nawet prześwitywać papier); im ciasto cieniej rozwałkowane, tym krakersy smaczniejsze i bardziej chrupiące. Można lekko podsypywać mąką, jeśli to konieczne. Okrągłym nożem do pizzy (najlepszy do tego) lub zwykłym pokroić ciasto na kwadraty lub prostokąty, ponakłuwać każdy krakers widelcem. Przed pieczeniem oprószyć solą i mieszanką papryk.
Piec w temperaturze 220ºC przez 5 - 10 minut, w zależności od grubości krakersa lub upodobań. Powinny się zezłocić.
 
Smacznego :)

Źródło: Moje Wypieki (zmodyfikowany)

7 komentarzy:

  1. robiłam je kiedyś :) ale mi nie wyszły tak pięknie :) aż nabrałam na nie ochoty :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Very good. We'll try your recipe.
    You're invited to our kitchen, http://comopaoparalaranjas.blogspot.pt/

    OdpowiedzUsuń
  3. Yummy! Nie oglądam meczów, nie jestem sportowym kibicem, ale wiesz co? Takie krakersiki z chęcią przyjmę jako przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie. http://bubamuffin.blogspot.com/. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Te krakersy wylądują na moim stole jak nic.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba przygotuję sobie takie krakersy przed przejściem na dietę i będę miała motywację, żeby dietę ukończyć :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...