26 czerwca 2013

Dżem z truskawek i kwiatem czarnego bzu.

Była konfitura z fiołków, więc idąc za ciosem, teraz jest dżem na bazie bzu i truskawek. I co mogę powiedzieć? Po raz kolejny wyszło coś niesamowitego w smaku. Prowadzenie bloga i przeglądanie innych zdecydowanie rozwija i uczy, pozwala odkrywać nowe połączenia i smaki, tak było i tym razem. Dzięki przepisowi na blogu Bea w kuchni, jesienią i zimą będziemy się zajadać bułeczkami, naleśniczkami i wszystkim co nam wpadnie do głowy, z dżemikiem z truskawek i kwiatów czarnego bzu :) Róbcie, dopóki mamy bez! :)


Składniki (ilość słoiczków zależy od ich pojemności):
  • 500 g truskawek
  • 200 g cukru lub więcej (w zależności od tego jak słodki dżem lubimy)
  • pół opakowania pektyny - ja zamiast pektyny użyłam żelatyny 3 łyżki rozpuściłam w niewielkiej ilości gorącej wody
  • 3-4 kwiatostany dzikiego bzu czarnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
Truskawki opłukać, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem wymieszanym ze skórką cytrynową. Kiedy owoce puszczą sok, dodać sok z cytryny oraz czyste od owadów kwiatostany dzikiego bzu (dobrze jest zawinąć je w gazę lub w specjalny kulinarny woreczek do przypraw). Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłowić kwiaty bzu i dodać pektynę lub rozpuszczoną żelatynę. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików i zakręcić.

Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. też planuję dzisiaj dżem z truskawek, bo kupiłam ich w nadmiarze specjalnie do tego celu :) Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda całkiem niewinnie, jak dżem truskawkowy... dodatek bzu może pozostać niezauważony! No chyba, że w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow ! Nigdy takiego nie jadłam !!! Wygląda super !

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja też dzisiaj robiłam dżem z truskawek :D niestety bez bzu.. Ciekawi mnie to, szkoda, że dopiero teraz tutaj weszłam :(

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ jestem ciekawa smaku takie dżemu :) może uda mi się jeszcze zdobyć trochę kwiatów bzu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ten dżem ! Ja robiłam kompoty z truskawek z dodatkiem syropu z bzu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mam kwiatki!! no to robię :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Paulina M - Dżemy z truskawek są najlepsze :) Dziękuję :)
    agateq - Zdecydowanie nie zostaje niezauważony ;)
    Kulinarna Fuzja - Dziękuję :)
    Salvador Dali - Możesz jeszcze zrobić :)
    Łucja - Rób, rób! :D
    grazyna - Też muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...