Była konfitura z fiołków, więc idąc za ciosem, teraz jest dżem na bazie bzu i truskawek. I co mogę powiedzieć? Po raz kolejny wyszło coś niesamowitego w smaku. Prowadzenie bloga i przeglądanie innych zdecydowanie rozwija i uczy, pozwala odkrywać nowe połączenia i smaki, tak było i tym razem. Dzięki przepisowi na blogu Bea w kuchni, jesienią i zimą będziemy się zajadać bułeczkami, naleśniczkami i wszystkim co nam wpadnie do głowy, z dżemikiem z truskawek i kwiatów czarnego bzu :)Róbcie, dopóki mamy bez! :)
Składniki (ilość słoiczków zależy od ich pojemności):
500 g truskawek
200 g cukru lub więcej (w zależności od tego jak słodki dżem lubimy)
pół opakowania pektyny - ja zamiast pektyny użyłam żelatyny 3 łyżki rozpuściłam w niewielkiej ilości gorącej wody
3-4 kwiatostany dzikiego bzu czarnego
1 łyżka soku z cytryny
otarta skórka z 1/2 cytryny
Truskawki opłukać, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem
wymieszanym ze skórką cytrynową. Kiedy owoce puszczą sok, dodać sok z
cytryny oraz czyste od owadów kwiatostany dzikiego bzu (dobrze jest
zawinąć je w gazę lub w specjalny kulinarny woreczek do przypraw).
Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłowić kwiaty bzu i
dodać pektynę lub rozpuszczoną żelatynę. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików i zakręcić.
Paulina M - Dżemy z truskawek są najlepsze :) Dziękuję :) agateq - Zdecydowanie nie zostaje niezauważony ;) Kulinarna Fuzja - Dziękuję :) Salvador Dali - Możesz jeszcze zrobić :) Łucja - Rób, rób! :D grazyna - Też muszą być pyszne :)
też planuję dzisiaj dżem z truskawek, bo kupiłam ich w nadmiarze specjalnie do tego celu :) Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńWygląda całkiem niewinnie, jak dżem truskawkowy... dodatek bzu może pozostać niezauważony! No chyba, że w smaku:)
OdpowiedzUsuńWow ! Nigdy takiego nie jadłam !!! Wygląda super !
OdpowiedzUsuńa ja też dzisiaj robiłam dżem z truskawek :D niestety bez bzu.. Ciekawi mnie to, szkoda, że dopiero teraz tutaj weszłam :(
OdpowiedzUsuńależ jestem ciekawa smaku takie dżemu :) może uda mi się jeszcze zdobyć trochę kwiatów bzu :)
OdpowiedzUsuńSuper ten dżem ! Ja robiłam kompoty z truskawek z dodatkiem syropu z bzu :)
OdpowiedzUsuńmam kwiatki!! no to robię :D
OdpowiedzUsuńPaulina M - Dżemy z truskawek są najlepsze :) Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńagateq - Zdecydowanie nie zostaje niezauważony ;)
Kulinarna Fuzja - Dziękuję :)
Salvador Dali - Możesz jeszcze zrobić :)
Łucja - Rób, rób! :D
grazyna - Też muszą być pyszne :)