24 listopada 2013

Piernikowe sernikobrownie.

Lubicie brownie? A sernikobrownie? A co powiecie na sernikobrownie z dodatkiem przyprawy piernikowej? Brzmi ciekawie, intrygująco? Więc to ciasto, to coś dla Was :) Nie jest typowo świąteczne, ma wprowadzać w klimat Bożego Narodzenia, jest proste, ale smaczne, w Adwencie nie wskazane jest przygotowywanie wystawnych potraw, bo wykwintne smakołyki zarezerwowane są na czas Świąt. Ale chęć zjedzenia sernika, czy piernika w okresie przedświątecznym zawsze się pojawia, więc piernikowe sernikobrownie to idealna opcja, aby zaspokoić ochotę na tą smaczną dwójkę "za jednym kęsem" ;))


Składniki (forma 20 x 30 cm):

Piernikowe brownie (Moje Wypieki):

  • 115 g masła
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka startego obranego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki zmielonych goździków

Masło i czekoladę roztapiamy w garnuszku, mieszamy od czasu do czasu, do otrzymania gładkiej masy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia.

2/3 masy (resztę zostawiamy na wierzch) wykładamy (będzie gęsta) do formy. Przygotowujemy masę serową.

Masa serowa:
  • 500 g twarogu (2-3-krotnie mielonego)
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka przyprawy korzennej 
Wszystkie składniki miksujemy. Wylewamy masę serową na spód brownie. Na masę serową w nieregularnych odstępach wykładamy pozostałą masę brownie. Masy mieszamy patyczkiem (wykałaczką), robimy esy-floresy, by ciasto miało ciekawy wygląd. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 25 minut. Studzimy na kratce i kroimy na kwadraty.

Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Musi smakować obłędnie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie :) Zapisuję sobie gdzieś przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdyby to było pierniko-brownie, to owszem, owszem...
    Ale ten sernik, to po co tutaj!:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam sernika, bo Pan Ł. nie lubi, ale może w takiej wersji zaakceptuje.... ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności, ja bym takim nie pogardziła, niestety nie ma więcej chętnych więc rzadko robię ;/ żałuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Natalie - O tak! :)
    Kulinarne Inspiracje - Polecam :)
    agateq - Agatko, jeszcze kilka lat temu też bym tak powiedziała! :D
    gin - Dziękuję :)
    Jo JoConcept - Może się Pan Ł. w końcu przekona, tak jak ja :)
    Łucja - Oj :( to zrób z połowy porcji tylko dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...