18 kwietnia 2013

English Muffins. Europejskie Wypieki Śniadaniowe.

Nie będzie dziś żadnych owoców, czekolady, ani sernika. Muffinek w papilotkach też nie będzie :) Będzie o śniadaniu :) Nie, nie, nie przekształcam się, zostaję przy wypiekach, tylko mam w planach "mini cykl śniadań", a właściwie wypieków śniadaniowych. Z moim "drugim połówkiem" zaopatrzyliśmy się ostatnio w Delikatesach M&S w English Muffins. Zasmakowały nam do tego stopnia, że padło hasło "A może zrobię takie sama?". Zasiadłam do komputera, przeanalizowałam przepisy, znalazłam odpowiedni i zrobiłam, a co! :) "Nietypowe" muffiny śniadaniowe zainspirowały mnie przy okazji do zrobienia czegoś więcej, w końcu warto celebrować śniadanie, szczególnie te weekendowe: na razie skupię się na śniadaniowych wypiekach Europy, może dojdą też światowe - jest zapał, zobaczymy jak to wyjdzie :)


Składniki (na ok. 10-12 muffinów):
  • 500g mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 ml mleka
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 15g świeżych drożdży lub 1 i 1/2 łyżeczki suchych (użyłam świeżych)
  • kasza manna do oprószenia
Podgrzewamy mleko, do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier oraz odrobinę mąki. Odstawiamy na klika minut aż drożdże zaczną procować i mieszanka lekko się spieni. W międzyczasie do dużej misy wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy rozczyn do mąki i ręcznie, bądź za pomocą miksera z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego, wyrabiamy ciasto około 6-8 minut. Po tym czasie ciasto powinno utworzyć sprężystą kulkę (sprawdź palcem czy po naciśnięciu wraca do poprzedniego kształtu). 
Przekładamy ciasto do naoliwionej miski, przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę lub do czasu kiedy podwoi objętość. Po tym czasie uderzamy ciasto pięścią, aby je odgazować, wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Blat posypujemy kaszą manną, wykładamy ciasto, przykrywamy je ręcznikiem lub miską i zostawiamy na 30 minut.
Po tym czasie odkryj ciasto, następnie uformuj je w walec o długości około 20 cm. Pokrój ciasto na plasterki o grubości 2 cm, powinno się uzyskać około 10 - 12 plasterków. Przełóż każdy plasterek na oprószony kaszą manną blat, obsyp wierzch muffina kaszą manną i spłaszcz delikatnie dłonią tak do 1,5cm. Po ułożeniu wszystkich muffinów przykryj lnianą ściereczką i zostaw na kolejne 30 min do wyrośnięcia. 
W międzyczasie przygotowujemy patelnię, autorka przepisu zaleca żeliwną do grillowania bądź smażenia. Po nagrzaniu patelni, zmniejszamy ogień pod palnikiem do minimum i BEZ UŻYCIA TŁUSZCZU pieczemy muffiny. Zaleca się piec około 10 min na każdej stronie, powinny być lekko zbrązowione z każdej strony i przy stukaniu wydawać głuchy dźwięk (moje były nierówne - jedne blade, drugie brązowawe - nie chciałam ich spalić :)). Upieczone powinny być zawinięte w lnianą ściereczkę lub ręcznik papierowy, aby skórki nie były zbyt chrupiące. Te których nie zjadło się prosto z patelni, po wystudzeniu, trzeba wypakować z ręczników, aby za bardzo nie zwilgotniały.

Podajemy z jajkiem, serkiem topionym i wędliną lub też po prostu z masłem i dżemem (muffiny po rozkrojeniu można dodatkowo podpiec na patelni lub w tosterze - ja swoje podpiekałam też razem z zawartością :))

Smacznego! :)


     ENGLISH MUFFINS - Smażone, drożdżowe bułeczki śniadaniowe, znane w Wielkiej Brytanii już w XIX wieku.

    15 komentarzy:

    1. Łaaaa , ale pychotka musi być :D
      Trochę mnie przeraża długi opis przygotowywania, ale w weekendzik zamiast projektów czym dłuższe zajęcie tym lepsze .. ^^

      OdpowiedzUsuń
    2. wspaniałe :) już czekam na kolejny przepis śniadaniowy!!

      OdpowiedzUsuń
    3. Świetnie wyglądaja i doskonały ten pomysł z cyklem 'europejskich śniadań', z chęcią będę go śledzić i się inspirować:)

      OdpowiedzUsuń
    4. Ooo, super przepis :) Właśnie ostatnio myślałam o tym by takie muffiny upiec :)

      OdpowiedzUsuń
    5. ooo, wyglądają pysznie! :)

      OdpowiedzUsuń
    6. bajernackie! Super są, też muszę je spróbować:)

      OdpowiedzUsuń
    7. fajny pomysł na śniadanie :)

      OdpowiedzUsuń
    8. Ja ciągle nie mogę się do nich przekonać, choć u Ciebie bardzo fajnie wyglądają :) ale za to lubię angielskie "crumpets" - kaloryczne jak cholera ale smaczne!

      OdpowiedzUsuń
    9. Fajnie się prezentują. Szkoda, że ja nie mam talentu do wypieków :(

      OdpowiedzUsuń
    10. wyglądają bardzo apetycznie::)
      ściskam

      OdpowiedzUsuń
    11. Maedlein ♥ - Opis długi, ale nie są skomplikowane ;) Na pewno łatwiejsze niż projektowanie domów :D
      Łucja - Dziękuję :) kolejne przepisy już niedługo :)
      agateq - Zapraszam :)
      shinju - Polecam serdecznie :)
      Bo(ro)n Appétit - Zapraszam do wypróbowania :)
      ola - Dziękuję :)
      Salvador Dali - Polecam! :)
      Sosna - Coś innego :)
      cook and look - Dziękuję :)
      Sylvia - A ja jestem fanką :) muszę spróbować crumpets - co tam, że kaloryczne :D
      Marlena Chojnowska - Są proste - spróbuj! :)
      alea - Dziękuję i ściskam!
      GrowingUp - Polecam! :)

      OdpowiedzUsuń
    12. Bardzo lubię angielskie muffiny, mam wrażenie że są tak syte że można na jednym przetrwać cały dzień :)

      OdpowiedzUsuń
    13. wyśmienity ser Cheddar! :D
      bardzo ładne, zapamiętam ten przepis ;D

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...