18 stycznia 2014

Sernik cytrynowy.

Mamy sezon na rabarbar, mamy też sezon na truskawki, mówimy, że mamy na coś sezon, głównie latem, ale przecież kiedy, jak nie zimą, można powiedzieć: "teraz jest sezon na cytrusy!". Kupujmy więc w ilościach hurtowych cytryny i pieczemy, wypieki z ich dodatkiem są przecież bardzo smaczne i niezwykle aromatyczne. Weźmy choćby taki cytrynowy sernik, cytrynę wyczujemy w nim już z odległości metra, tak niesamowicie pachnie, później jak już się skusimy na kawałek (albo dwa ;)), pod zębami delikatnie "chrupać" będzie nam cytrynowa skórka, no i nie mogę nie wspomnieć też o jego wilgotności, którą daje cytrynowy sok, a co za tym idzie lekkość serniczka, a także "rozpływalność w ustach" i fakt, że nie możemy się z nim rozstać :) Nie kupujcie zatem mrożonych truskawek i malin, kupcie cytryny i pieczcie sezonowo! :)

Nie mogę przy okazji tego sernika nie wspomnieć o paterze, na której dumnie się prezentuje :) Wiele blogerek (i pewnie nie tylko), widywało na zagranicznych stronach i blogach urocze, małe paterki w pastelowych kolorach. Niestety nie można było dostać ich w Polsce. Któregoś dnia natknęłam się w Internecie na katalog produktów duńskiej marki Miss Etoile i nie mogłam wyjść z zachwytu! Były tam m.in. właśnie pastelowe paterki. Mniej więcej w tym samym czasie poznałam przemiłą Anię, prowadzącą bloga i sklep Livebeautifully. "Rzuciłam" jej hasło o firmie, produktach, podesłałam katalog. Kolorowe cuda z Miss Etoile spodobały się Ani, tak jak i mi, pasowały do profilu jej sklepiku i postanowiła je sprowadzić. Z Danii przyjechały m.in. paterki. Nie zdążyłam kupić ani jednej. Ania obdarowała mnie nimi na Święta - radość, gdy odpakowałam pudełko, równała się radości małego dziecka, które wyciąga wymarzony prezent spod choinki :) Zobaczcie jak pięknie prezentuje się jedna z nich :)


Składniki (duża blacha o wym. 24x30 cm):
  • 6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 300 g cukru
  • 1 kg sera (trzykrotnie mielonego)
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)
  • 1 budyń waniliowy (40 g)
Żółtka ucieramy z serem (ser dodajemy stopniowo). Następnie cały czas miksując dodajemy budyń, sok i skórkę z cytryny oraz masło.
Ubijamy białka ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę.
Białka dodajemy do masy serowej delikatnie mieszając. Wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy sernik jeszcze na ok. 15 min w uchylonym piekarniku.
Następnie studzimy sernik przez ok. 12 h lub całą noc. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego! :)


Zapraszam także do obserwowania Happy Kitchen na:  

http://i1316.photobucket.com/albums/t605/Agata_Bielicka/fb_zps5381ab6c.pnghttp://i1316.photobucket.com/albums/t605/Agata_Bielicka/pinterest-icon-flower-red_zps02655f9f.pnghttp://i1316.photobucket.com/albums/t605/Agata_Bielicka/instagram_circle_gray-64_zpsf97bea57.png

13 komentarzy:

  1. Śliczna jest ta patera! :) A sernik musiał być pyszny :) Ja ostatnio mam ciągle ochotę na wypieki z dodatkiem cytryny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja też ostatnio wszystko piekłabym z cytryną :)))

      Usuń
  2. pyszny taki cytrynowy serniczek :) patera urocza!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty i bardzo apetyczny sernik...cytrynowego jeszcze nie piekłam. pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczna ta paterka :) Robi wrażenie :) Jak również sernik na niej! Zgadzam się co do cytrusów zimą i z tego też powodu jutro próbuję tartę cytrynową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło :) Też mam ochotę na wypróbowanie tarty cytrynowej :)

      Usuń
  5. Uwielbiam serniki! Ślicznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten sernik prezentuje się uroczo! *.*
    Wspaniałe zdjęcia! : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna ta patera i sernik cudowny!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...