26 stycznia 2015

"Egzotyczne" gniazdka z kokosem, ananasem i limonką.

Tak jak obiecywałam w poprzednim wpisie, czas w końcu zabrać się za przepisy karnawałowe, czy tez jak kto woli, na Tłusty Czwartek. Jednak nie ukrywam, że choć przepis jest już "tłusty", to ma trochę wspólnego z "białym cyklem", bo znów dużą rolę gra w nim kokos :)

"Egzotyczne gniazdka", o których mowa, zrobione są z ciasta parzonego, jednak nie użyłam do niego tradycyjnie wody, a mleka kokosowego, pokryte są nie tylko lukrem, ale też mieszanką egzotycznych składników: kokosa, ananasa i limonki.

Pomyślicie sobie skąd taki pomysł? Jakiś czas temu w moje ręce wpadł zeszyt z przepisami mojej cioci, w którym to znalazłam właśnie ten przepis. Bardzo spodobała mi się jego oryginalność i fakt, że w prosty sposób ze "zwykłych" gniazdek można wyczarować "niezwykłe" :) Wyglądają zaskakująco, takich ciastek raczej na pewno nie znajdziemy w cukierni, więc nic tylko przygotowywać je na karnawałowe imprezy i błyszczeć przed znajomymi ;) Taki rodzaj gniazdek może być np. elementem jakiejś egzotycznej prywatki tematycznej :) Bo przecież podczas takich wydarzeń ważna jest nie tylko odpowiednio dobrana muzyka, czy stroje, ale też to, co postawimy na stole ;)

Zachęcam Was zatem do wykorzystania tego nieco mniej tradycyjnego przepisu i poznania innego oblicza gniazdek znanych z cukierni :) Ich smak na pewno Was zaskoczy (pozostaje mi mieć tylko nadzieję, że pozytywnie :)).


Składniki (dwa duże talerze obiadowe "z górką" :)):

Ciasto:
  • niepełna szklanka mleka kokosowego
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
Mleko zagotowujemy z masłem. Do gotującej się mieszanki wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania tzw. "kluski". Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do ostudzonego ciasta kolejno dodajemy po jednym jajku, miksując na wolnych obrotach. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Z papieru do pieczenia wycinamy małe kwadraty, na które wyciskamy okręgi z ciasta o średnicy ok. 8 cm.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i w momencie kiedy będzie miał już odpowiednią temperaturę smażymy gniazdka. Wkładamy ciastka do patelni/garnka papierem do góry i po kilku sekundach delikatnie go odrywamy. Smażymy gniazdka z obu stron, aż będą złociste. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
Gotowe gniazdka lukrujemy i dekorujemy.

Lukier:
  • sok wyciśnięty z 2 limonek
  • 1 szklanka cukru pudru 
Dekoracja:
  • skórka starta z 2 limonek
  • drobno pokrojony (w kostkę) ananas kandyzowany (2 garście*)
  • wiórki kokosowe (1 garść*)
* kobieca ;)

W misce mieszamy cukier puder z sokiem z limonki do powstania gładkiego, lśniącego lukru. Jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy więcej soku, jeśli zbyt rzadki więcej cukru pudru.
Maczamy w lukrze gniazdka. Następnie posypujemy kolejno wiórkami, ananasem i skórką z limonki. Odkładamy na bok do zastygnięcia. 

Smacznego! :) 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...