"Egzotyczne gniazdka", o których mowa, zrobione są z ciasta parzonego, jednak nie użyłam do niego tradycyjnie wody, a mleka kokosowego, pokryte są nie tylko lukrem, ale też mieszanką egzotycznych składników: kokosa, ananasa i limonki.
Pomyślicie sobie skąd taki pomysł? Jakiś czas temu w moje ręce wpadł zeszyt z przepisami mojej cioci, w którym to znalazłam właśnie ten przepis. Bardzo spodobała mi się jego oryginalność i fakt, że w prosty sposób ze "zwykłych" gniazdek można wyczarować "niezwykłe" :) Wyglądają zaskakująco, takich ciastek raczej na pewno nie znajdziemy w cukierni, więc nic tylko przygotowywać je na karnawałowe imprezy i błyszczeć przed znajomymi ;) Taki rodzaj gniazdek może być np. elementem jakiejś egzotycznej prywatki tematycznej :) Bo przecież podczas takich wydarzeń ważna jest nie tylko odpowiednio dobrana muzyka, czy stroje, ale też to, co postawimy na stole ;)
Zachęcam Was zatem do wykorzystania tego nieco mniej tradycyjnego przepisu i poznania innego oblicza gniazdek znanych z cukierni :) Ich smak na pewno Was zaskoczy (pozostaje mi mieć tylko nadzieję, że pozytywnie :)).
Składniki (dwa duże talerze obiadowe "z górką" :)):
Ciasto:
- niepełna szklanka mleka kokosowego
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
Do ostudzonego ciasta kolejno dodajemy po jednym jajku, miksując na wolnych obrotach. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Z papieru do pieczenia wycinamy małe kwadraty, na które wyciskamy okręgi z ciasta o średnicy ok. 8 cm.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i w momencie kiedy będzie miał już odpowiednią temperaturę smażymy gniazdka. Wkładamy ciastka do patelni/garnka papierem do góry i po kilku sekundach delikatnie go odrywamy. Smażymy gniazdka z obu stron, aż będą złociste. Odsączmy z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
Gotowe gniazdka lukrujemy i dekorujemy.
Lukier:
- sok wyciśnięty z 2 limonek
- 1 szklanka cukru pudru
- skórka starta z 2 limonek
- drobno pokrojony (w kostkę) ananas kandyzowany (2 garście*)
- wiórki kokosowe (1 garść*)
W misce mieszamy cukier puder z sokiem z limonki do powstania gładkiego, lśniącego lukru. Jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy więcej soku, jeśli zbyt rzadki więcej cukru pudru.
Maczamy w lukrze gniazdka. Następnie posypujemy kolejno wiórkami, ananasem i skórką z limonki. Odkładamy na bok do zastygnięcia.
Smacznego! :)
Mniam, smakowite!
OdpowiedzUsuńMniam mniam! Musiały być niesamowicie delikatne!!
OdpowiedzUsuń