Pomysł na dziś to lekkie, niebiańskie ciasto, z moim ulubionym kremem, który jest bazą popularnej kostki Rafaello. Zapraszam na tartę kokosową z dodatkiem ananasa.
Od razu kiedy się na nią spojrzy widać, że nie jest to jednak tarta klasyczna, bo to bardzo bogata wersja tego ciasta, z dużą ilością owoców, przekładana kremem. Jest to tarta bardzo kremowa, zbliżona smakiem do ananasowca. Zatem jeśli znacie to drugie ciasto i przypadło Wam do gustu, będziecie też fanami tej tarty :)
Przez swoje "bogactwo" jest też prawdziwą ozdobą stołu i może być ciastem na przyjęcie, uczczenie jakiejś wyjątkowej okazji. Moja mama nazwała tę tartę "Królową Śniegu" i trudno się z nią nie zgodzić patrząc na zdjęcia, ta tarta to zdecydowane "królowa białego tygodnia" i powinna zachwycić dosłownie każdego :)
Składniki (forma 25 cm):
Kruchy spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 2 żółtka
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm, wylepiamy nim formę, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, a następnie np. fasolę żeby je obciążyć. Pieczemy ciasto w ten sposób przez 15 minut w 180 stopniach, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 - 15 minut (jeśli brzegi ciasta będą zbyt mocno się rumienić, zmniejszamy do 160). Wyjmujemy, studzimy na kratce. Przygotowujemy krem.
Krem kokosowy:
- 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
- 330 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie śnieżki na mleko
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 3 plastry świeżego ananasa pokrojonego w kostkę (można użyć też z puszki)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach razem ze śnieżkami, stopniowo dodajemy wystudzoną czekoladę. Na koniec do powstałego kremu dodajemy wiórki.
Wykładamy 1/3 część kremu na wystudzony kruchy spód, następnie wykładamy 1/2 część pokrojonego w kostkę ananasa, wykładamy kolejną część kremu, a na nią pozostałego ananasa. Całość przykrywamy ostatnią warstwą kremu, posypujemy wiórkami i dekorujemy kokosowymi truflami.
Wstawiamy do lodówki na ok. 1 - 2 h.
Smacznego! :)
cudowna, kniecznie muszę ją zrobić-pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKokos i ananas?
OdpowiedzUsuńZawsze wygrane polaczenie!
:)
I ten wierzch, coś fantastycznego!
OdpowiedzUsuńPrawdziwe arcydzieło :) Jak ja bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńBoska tarta :)
OdpowiedzUsuńMniam, dobrze, że obrazków z monitora nie da się zjeść ;) Wygląda prze smacznie!
OdpowiedzUsuńPrawdziwa Królowa śniegu :)
OdpowiedzUsuń