10 września 2014

Figa z makiem, z pasternakiem, czyli ciasto makowo - pasternakowe z figami.

"Figa z makiem, z pasternakiem!", mówi popularne w naszym kraju powiedzenie, bałam się, że moje ciasto też "pokaże" mi figę i nie wyjdzie, albo będzie niesmaczne, jednak po rozkrojeniu i pierwszym gryzie odetchnęłam z ulgą - eksperyment się udał, misja zakończona sukcesem :) I choć może wizualnie nie rzuca na kolana, to wierzcie mi smak jest ciekawy i warty spróbowania ;)

Dlaczego takie połączenie? W znanym z tv programie Top Chef profesjonalni szefowie dostali za zadanie skonstruowanie dania z figą, makiem i pasternakiem, utkwiło mi to w pamięci i kiedy zaczęły pojawiać się figi, a w ogródku był jeszcze pasternak, postanowiłam zmierzyć się z tym zadaniem w mojej małej, amatorskiej kuchni. Założeniem jednak nie było typowe, restauracyjne danie, a deser "swojski" i babciny, prosty jak samo powiedzenie :)

Dlaczego babciny? Bo pieczenie ciast babkowych, w keksówce kojarzy mi się właśnie z nią. Szybko "zakręcone", często przemieszane dwa rodzaje ciast (smaków) i poutykane owoce. U babci najczęściej było to ciasto marmurkowe z jabłkami i raczej w jej czasach nie do pomyślenia było połączenie ciasta pasternakowego, makowego i poutykanie w nich fig! Ale dziś już mało co zaskakuje i nawet babcia zjada takie ciasto ze smakiem :)

Na koniec jeszcze słowo wyjaśnienia co do samego pasternaku, bo jest to warzywo raczej mało znane i rzadko kojarzone z ciastem. Wygląda jak pietruszka, ale w smaku podobny jest do marchewki, dlatego też świetnie nadaje się do ciasta, bo skoro można upiec marchewkowe, to dlaczego nie pasternakowe? :) Jest równie słodki i po dodaniu korzennych przypraw może ze swoją pomarańczową koleżanką śmiało konkurować :)

 
Składniki (mała keksówka):
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1/2 szklanki startego na grubych oczkach pasternaku
  • przyprawy korzenne: imbir, cynamon, gałka muszkatołowa - po ok. 1/2 łyżeczki każdej przyprawy
  • 2 figi pokrojone w plasterki
Jajka mieszamy z cukrem na gładką masę, nadal mieszając dodajemy olej, sól oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy pasternak i przyprawy korzenne, a do drugiej mak. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wylewamy ciasto pasternakowe i "przykrywamy" je ciastem makowym. Utykamy pokrojone w plasterki figi. Pieczemy ok. 45 - 50 min (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzimy na kratce.

Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. rewelacja!piękne zdjęcia...a ciasto hmmm kusi aby spróbować!


    Zapraszam do nas http://kluskowopl.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Po zapowiedzi na instagarmie byłam niezmiernie ciekwa, co z tego wyjdzie. Bardzo fajny piegus wyszedł:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajnie to wszystko połączyłaś w jedno, jestem ciekawa, jak smakuje, choć z Twojego opisu wynika, że śmiało mogę sobie je upiec: ))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie to wymyśliłaś :) Chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...