12 lutego 2015

Mus czekoladowy (bez jajek).

Mamy dziś Tłusty Czwartek, ale mój "limit" robienia i wstawiania tu tłustych słodkości w tym roku już się wyczerpał i skupiam się tylko na przepisach "serduszkowych". Musiałam sobie jakoś rozdzielić te dwie okazje i tak zamiast pączka mamy dziś czekoladowy mus :) Taki deser może być też oczywiście alternatywą dla wszystkich otaczających nas dziś kalorycznych pyszności ;)

Do tego musu potrzebujemy tylko dwóch składników. Mając zawsze (na tzw. "czarną godzinę") śmietankę 30-to procentową w lodówce i jedną lub dwie tabliczki czekolady w szafce możemy go zrobić, kiedy tylko przyjdzie nam ochota na coś słodkiego (jest to wtedy "czarna godzina", zwana inaczej "spadkiem cukru" :)).

Ten mus jest nieco oszukany, ponieważ nie zawiera jajek, ale za to przygotujemy go dużo szybciej, a przepis przekona także osoby, które nie lubią skomplikowanych opisów wykonania :) Jest jeszcze jedna zaleta tego deseru: taki mus będzie też idealnym zamiennikiem dla osób, które mają mieszane uczucia co do dodawania surowych jajek do deserów.

Moja dzisiejsza wersja musu czekoladowego jest odświętna, bo przygotowana głównie z myślą o Walentynkach i osobach poszukujących inspiracji na desery, dlatego też są rozetki z bitej śmietany i truskawki. W takiej postaci można ten deser podać oczywiście też np. znajomym, czy rodzinie, która wpadnie z wizytą, ale przy wspomnianym wyżej nagłym "spadku cukru" można pałaszować sam mus i nie bawić się w dekoracje, bo szkoda czasu.. (jednak mimo wszystko nie ukrywam, że rozetka, choć mała i kawałek truskawki nadają całości jeszcze lepszego smaku ;))


Składniki (u mnie wyszło 8 małych porcji "na 3 łyżeczki", używając kokilek wyjdą 4):
  • 330 ml śmietany kremówki (30/36%)
  • 150 g czekolady (u mnie 100 g gorzkiej i 50 g mlecznej)
  • truskawki lub inne owoce do dekoracji
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia.
Kiedy czekolada przestygnie, zaczynamy ubijać śmietankę. Śmietanka powinna być ubita na sztywno, odkładamy ok. 5 łyżek gotowej śmietany (będzie potrzebna do udekorowania deserów).
Do śmietany dodajemy stopniowo czekoladę, delikatnie mieszając. Przekładamy mus do naczyń i wstawiamy do lodówki na ok. 2h do schłodzenia.
Gotowy mus dekorujemy rozetkami z bitej śmietany i ćwiartkami truskawek, desery można też lekko oprószyć kakao.

Smacznego! :)

4 komentarze:

  1. oo jak to wygląda słodko :)
    i pewnie tak samo dobrze smakuje- rewelacja!
    pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale na Tłusty Czwartek też by się nadał: D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia są tak apetyczne, że mam ochotę gryźć monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha!!! I pięknie wyglądają!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...